Kilövési engedélyt kértek a medvékre, de a miniszter megtagadta

2020. augusztus 25. - 15:32 | Belföld

Tátraváros önkormányzata már huzamosabb ideje figyelmeztet az elszaporodott medvék által okozott problémákra.

Kilövési engedélyt kértek a medvékre, de a miniszter megtagadta
Fotó: TASR

Míg 2009-ben 48 alkalommal regisztrálták, hogy egy ember medvével találkozott, addig 2019-ben ez a szám már 959 volt. Ebből kifolyólag Tátraváros kilövési engedélyt kérvényezett, ám az illetékes környezetvédelmi minisztérium megtagadta az engedély kiadását.

"Ősszel, amikor a medvék közelebb jönnek a lakott területekhez, és veszélyeztetik a lakosok biztonságát és életét, már késő lesz cselekedni" - nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Tátraváros szóvivője. Az önkormányzat egyébként már "medvebiztos" szemeteseket használ, és a temetőknél, valamint a lakott területek közelében elektromos kerítéseket is telepített, ám szerintük mindez nem elég, és találkozóra hívják a környezetvédelmi minisztert.

Nem a medvékkel van a gond, hanem a szeméttel

A minisztérium teljesen más álláspontot képvisel a problémával kapcsolatban.

Szerintük a "medveprobléma" azzal függ össze, hogy az állatok könnyen hozzáférnek a kommunális hulladékhoz. Az Állami Természetvédelem 115 helyen észlelt olyan hulladéktárolókat, amelyek nem medvebiztosak.

"A hulladék komplex biztosítása kulcsfontosságú megoldás volna, és ha erre sor kerülne, feltételezhető, hogy a medvék sem bukkannának fel olyan gyakran a lakott területek környékén" - áll a környezetvédelmi tárca állásfoglalásában.

Tátraváros legutóbb 2020 júniusában kért engedélyt öt medve kilövésére, amit az Állami Környezetvédelem ajánlásához csatlakozva a minisztérium visszautasított.

Ján Budaj miniszter korábban már hangsúlyozta, nem járul hozzá, hogy a tátrai medvékre vadásszanak.

"Védeni akarjuk a medvéket, és én a nemzeti kincseink közé sorolom őket"

- nyilatkozta még régebben Budaj. A tárca egyúttal figyelmeztet arra, hogy az önkormányzatok kötelesek bebiztosítani hulladéktárolóikat a ragadozó emlősök ellen, és a minisztérium ezt a célt korábban 1,4 millió euróval támogatta.

(TASR/parameter)