Kim Dzsong Un 100 ezer katonát ajánlott fel Putyinnak, de nem ingyen!

2022. augusztus 9. - 09:43 | Külföld

Az orosz-ukrán háborúba beavatkozhat Észak-Korea, nem is akárhogy. Az orosz média szerint Kim Dzsong Un 100 ezer katonát ajánlott fel, akik csatlakozhatnának az Ukrajna elleni háborúhoz.

Kim Dzsong Un 100 ezer katonát ajánlott fel Putyinnak, de nem ingyen!
Kim Dzsong Un (Fotó: AP/TASR)

Phenjan azonban nem adja mindezt ingyen, gabonát és gázt kér cserébe - erről tájékoztatott a Regnum nevű orosz hírportálra hivatkozva a Tvnoviny.sk.

Oroszország februárban indította a háborút Ukrajna ellen, a megszállás azonban azóta csak kisebb sikereket eredményezett. Igor Korocsenko orosz biztonsági szakértő szerint ezért sem volna szégyen elfogadnia Vlagyimir Putyinnak az észak-koreai felajánlást.

"Nem kell szégyellnünk elfogadni a segítő kezet, amit Kim Dzsong Un kínált fel. Az ország donbaszi régióba át tudna csoportosítani 100 ezer katonát" - mondta Korocsenko az orosz állami Rosszija-1 nevű tévécsatornán.

A Regnum portál szerint a Kreml egy héttel ezelőtt kapta ezt az ajánlatot, melynek része, hogy Észak-Korea hivatásos és önkéntes katonákat is küldene. Az éhínséggel küzdő ország ezért cserébe gabonát, kőolajat és földgázt kér.

Egyébként Észak-Korea Szíria mellett az egyetlen olyan szövetségese Oroszországnak, amely elismerte a donbaszi szakadár köztársaságokat. A két ország múlt csütörtökön ünnepelte baráti viszonyuk 21. évfordulóját, amit annak idején még Vlagyimir Putyin és Kim Dzsong Il kezdeményezett.

(Tvnoviny.sk)