Kim Dzsong Un megírta levelét Putyinnak is - a phenjani állami hírügynökség szerint tehát feltámadt a kedves vezető

2020. május 9. - 16:19 | Külföld
Kim Dzsong Un megírta levelét Putyinnak is - a phenjani állami hírügynökség szerint tehát feltámadt a kedves vezető
Fotó: TASR/AP


Levélben köszöntötte Vlagyimir Putyin orosz elnököt a II. világháború európai lezárásának 75. évfordulóján Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, aki egyben sikert kívánt Oroszországnak a koronavírus elleni küzdelemhez.

Erről a KCNA phenjani állami hírügynökség számolt be szombaton.

Az üzenetben Kim őszintén kívánta, Oroszország diadalmaskodjon egy erős állam megteremtésében azzal is, hogy megőrzi a háborús győzelem ünneplésének hagyományát, továbbá hogy megakadályozza a koronavírus terjedését.

Egy nappal korábban az észak-koreai vezető személyes üzenetben gratulált Hszi Csin-ping kínai államfőnek abból az alkalomból, hogy országa vezetésével sikereket ért el a páratlan mértékű járvány elleni küzdelemben.

Egyes szakértők úgy vélik, Észak-Korea azért fokozta diplomáciai tevékenységét, különösen Kína irányába, mert gazdasági segélyre van szüksége egy olyan időszakban, amikor a világban a Covid-19 járvány miatt lezárultak a határok.

Az észak-koreai vezető egészségállapotával, sőt elhalálozásával kapcsolatos találgatások először akkor merültek fel, amikor nem jelent meg április 15-én az államalapító nagyapja, Kim Ir Szen születésnapja alkalmából megtartott megemlékezésen, holott Észak-Koreában ez a legnagyobb ünnep.

A hatalmat megöröklő harmadik generációs vezető apja, Kim Dzong Il halála után, 2011-ben került az állam élére.

mti/para