Kimaxolja a populizmust Fico. Mi jöhet még?

A november 4-i választási bukta óta beindult a kormányfő. Elvégre munkálkodik benne a politikai életösztön: feltűnően lebőgött a Smer a megyei voksolás során, egymás után hasaltak el a régiós elnök- és képviselőjelöltjeik. Most úgy érzi, lépni kell. 

Kimaxolja a populizmust Fico. Mi jöhet még?
Facebook

Ez a talajvesztés olyannyira elviselhetetlen Robert Fico számára, hogy bármire képes a saját és pártja népszerűségének visszanyerése érdekében.

És tényleg: pár nappal a blama után Fico felhúzott egy narancssárga láthatósági mellényt és letolt egy éjszakai műszakot. Elmondása szerint azért, hogy kifejezze szolidaritását a hétvégi és ünnepnapi siktában dolgozók iránt, akiknek az éjszakai munkáért amúgy is béremelést javasol. Egyszerűen az átlagember vélt szimpátiája szerint tetszelgett.

Alig telt el 3 nap, és egészen Elefántcsontpartig repült, hogy még színesebb kuliszák előtt pampogjon egy sort arról, egyenként rúgja tökön a lázadó parlamenti képviselőit, ha azok szembemennek a kormányjavaslattal és megpróbálják megemelni a saját fizetésüket. Fico tudja jól, sokan a francba kívánják a lehűtőnek, naplopónak és tolvaj gazembereknek tartott honatyákat, ezért most azt sugallja, mindenkinek emelkedhet a fizüje, csak az elutasított politikusoké nem. Nem mintha a képviselők és egyéb “méltóságok” nem jönnének ki a 2 ezer eurós jövedelmükből, de az is igaz, hogy számukra már 2011 óta befagyasztották a bérfejlesztési lehetőséget. Most meg sokan úgy gondolták a parlamentben, jól pörög a gazdaság, akad itt zseton dögivel, eljött hát az ideje, hogy ők is kapjanak egy kis plusz pénzt.

Erre Fico nem volt rest, és a távolból egy méretes afrikai fityiszt mutatott a sajátjainak. Ezt emelitek ti fel, nem a gázsitokat! Alapból ellenszenvesek vagyunk, és erre meg nyálcsorgatva ólálkodunk a malacpersely körül? Inkább fuccsoljon be a kormány, ha ebbe beletörődöm – he nem is pont ilyen szavakat használva, de ezzel az üzenettel lepte meg sajátjait meg koalíciós társait a miniszterelnök. Jól hanzik, karakánul és önkritikusan - tapsolhat az átlagVladó.

A kormánypártok vezetői meg csak pisloghattak, hogy Ficó mekkora drámát adott elő. Meg vakarhatják a fejüket, mi a következő lépés? Mit talál ki legközelebb a kormányfő egyszemélyes színházának hatásvadász haboňárpija? Egy éjszaka majd átlagbérből próbálja kihúzni 8 teljes órán keresztül egy bekamerázott szobában? Képes rá! Vagy egy didergősebb napon kikapcsoltatja a fűtést a kormányhivatalban és egy szakadt pulcsiban sajnáltatja magát élő adásban? Szolidarítani tudni kell. És Fico színművész úr rossz ripacsként elvállal bármilyen szerepet.