Kimondták: Amit az Iszlám Állam művel, az népirtás

Népirtást követ el az Iszlám Állam a keresztények, jazidik és síita muzulmánok ellen a dzsihadisták által ellenőrzött szíriai és iraki területeken - jelentette ki csütörtökön John Kerry amerikai külügyminiszter.

Kimondták: Amit az Iszlám Állam művel, az népirtás
John Kerry (Fotó: AP/TASR)

Kerry hozzátette, a csoport tettei az emberiség elleni bűncselekmények fogalmát is kimerítik. Leszögezte, Washington minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a terrorcsoportot felelősségre vonják tetteiért.

A külügyi tárcavezető azt mondta, az Iszlám Állam tetteinek független, törvényszéki vizsgálata szükséges. Kerry közlése szerint Washington egyelőre nem tudott átfogó jegyzéket összeállítani a terrorszervezet által elkövetett bűnökről.

Az amerikai diplomácia vezetője azt mondta, a kisebbségek védelmére tekintettel az Egyesült Államok az Iszlám Állam rémuralma alatt sínylődő területek felszabadítására készül.

A republikánus többségű kongresszus hétfőn egyhangúan elfogadott egy határozatot, amely népirtásnak minősítette az Iszlám Állam tetteit, mivel a dzsihadisták a keresztény és más kisebbségi csoportok kiirtására és kultúrájuk megsemmisítésére törekednek. A törvényhozás csütörtökig szabott határidőt Kerrynek ahhoz, hogy véleményt formáljon a kérdésről.

Azzal, hogy a külügyminiszter népirtásnak minősítette az Iszlám Állam cselekedeteit, Washington nem kötelezte el magát a szélsőséges csoport elleni további fellépésre és a szervezet tagjai elleni jogi lépések sem várhatóak - mondta a külügyi tárca egyik tisztségviselője.

A lépés inkább szimbolikus jelentőségű, és néhány törvényhozónak és keresztény csoportnak a külügyi tárcára gyakorolt nyomásának eredménye. Közülük néhányan úgy vélik, a külügyi tárca állásfoglalásának az IÁ elleni további intézkedéseket kellene maga után vonnia. Menekültek érdekeit védő csoportok pedig úgy nyilatkoztak, hogy a kijelentést követően az Egyesült Államoknak több menekültet kellene befogadnia.

Ez a második alkalom, hogy az amerikai kormányzat népirtásnak minősített egy adott konfliktusban elkövetett vérengzést. 2004-ben a Bush-adminisztráció jelentette ki, hogy a szudáni Darfúr térségében tapasztalt erőszak népirtással ér fel.

MTI/para