Kimúlt a világ leghosszabb életűnek mondott elefántja

Az indiai Kerala államban elpusztult egy templomi elefánt, amelyről tulajdonosai azt állítják, hogy 88 évet élt, ami rekord lenne a fogságban élő elefántok történetében.

Kimúlt a világ leghosszabb életűnek mondott elefántja
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

A Dakshayani nevű nőstény állat kedden múlt ki egy dél-keralai elefántfarmon. A gondozók szerint délután 3 óra körül remegés futott végig az elefánton a fejétől kiindulva, lábai behajlottak, majd az állat élettelenül terült el.

Fotó:  AFP/STR

A Travancore Devaswom Board templomi alapítvány tulajdonaként hosszú éveken át részt vett hindu vallási szertartásokon és körmeneteken. Az utóbbi időben azonban bizonytalanná vált a járása - vélhetően a megromlott látása miatt -, étvágyát is elveszítette, és az elmúlt három évben már nem szerepelt egyetlen templomi rituálén vagy egyéb nyilvános rendezvényen sem. 

Az állatorvosok ananásszal és sárgarépával gazdagították a gyengélkedő Dakshayani étrendjét abban a reményben, hogy sikerül feljavítani az állapotát.

A matuzsálemi korú állat a Gaja Muthassi (Elefántnagyi) tiszteletbeli címet viselte. 

Az ázsiai elefántok átlagosan 60 évig élnek.

A Guinness rekordok könyvének nyilvántartása szerint a világ leghosszabb életű, fogságban tartott elefántja 86 évesen pusztult el 2003-ban egy tajvani állatkertben. 

Januári adatok szerint Indiában 2454 elefánt él fogságban.

(MTI)