Kimutatták a koronavírus-fertőzést az egyik romatelep lakójánál

2020. április 6. - 11:36 | Régió

Kimutatták a koronavírus-fertőzést egy richnavai (Gelnicai járás) férfinél, akinek bejegyzett állandó lakhelye egyébként a szomszédos Žehra községben (Iglói járás) van.

Kimutatták a koronavírus-fertőzést az egyik romatelep lakójánál
Fotó: Čas.sk

A Covid-19 megbetegedést a romatelepeken végzett tesztelési program keretén belül mutatták ki, közölte Renáta Hudáková, az iglói Regionális Közegészségügyi Hivatal szóvivője. A szóvivő közölte, mindenkit megvizsgálnak, akivel találkozott.

A férfi egyébként szavai szerint Angliából tért haza március 30-án, családja egy részével. Majd újra visszament Angliába, és április 5-én tért haza újra egy újabb csoporttal.

Richnavai családi házában tartózkodott az utóbbi napokban, míg a žehrai romatelepen csak rövid ideig volt, ezért Hudáková szerint nem szükséges az utóbbi település romatelepét egy egészként kezelni.

Az utóbbi napokban 427 koronavírus-tesztet végeztek a szlovákiai romatelepeken olyan személyeken, akik külföldről tértek haza.

Pénteken kezdték a tesztelést Jarovnicén (Sabinovi járás), szombaton már 196 tesztet végeztek el Tőketerebesen, Smižanyban (Iglói járás), Kecerovcén (Kassa-vidéki járás), Zborovban (Bardejovi járás), Doľanyban (Lőcsei járás), Hrabušicén és Markušovcén (mindkettő Iglói járás). Vasárnap következett Krížova Ves (Késmárki járás), Batizovce (poprádi), Vechec és Ondavské Matiašovce (mindkettő Varannói járás), Bôrka és Dobsina (mindkettő Rozsnyói járás), valamint Žehra (Iglói járás).

Andrea Bučková romaügyi kormánybiztos közlése szerint a tesztelések eredménye hamarosan meglesz, ugyanakkor a legnagyobb roma közösséggel bíró Jarovnicén már megállapították, hogy egyik lakos sem koronavírusos.

Hétfőn folytatódik a tesztelés Bardejovban, Cigeľkán, Strážskén és Nacina Ves-en (mindkettő Nagymihályi járás), Füleken, Jolsván (Jelšava - Nagyrőcei járás), Bystranyban és Korompán (Krompachy - mindkettő Iglói járás), ezeken a településeken vélhetően mintegy 170 tesztet elvégeznek.

(TASR)