Kína idén csak keveseknek engedte megmászni a Mount Everest északi oldalát

2021. május 7. - 15:28 | Külföld

Elővigyázatosságból Kína idén csak tizedannyi embernek engedte megmászni a Mount Everest (Csomolungma) északi oldalát, mint két éve, a koronavírus-járvány előtti utolsó évben.

Kína idén csak keveseknek engedte megmászni a Mount Everest északi oldalát
Fotó: TASR/AP

A kínai állami média pénteki jelentései szerint a tibeti sporthivatal mindössze 38 mászóengedélyt adott ki a március 31-től május 20-ig tartó szezonra. 2019-ben 362 személy kapott engedélyt, közülük 241-en értek fel a világ legmagasabb hegyére északi oldalról.

Idén csak olyan személyek kaptak lehetőséget a 8848 méteres hegycsúcs meghódítására, akik Kína alacsony fertőzésveszélyű tartományaiból érkeztek és tökéletes egészségi állapotot, benne negatív covid-tesztet tudtak igazolni. A hegymászóknak előírták, hogy mászás közben tartsanak négy méter távolságot egymástól, használjanak oxigénpalackot, maszkot, hőmérőt, fertőtlenítőt.

A kínai oldalon jóváhagyott mászóterveket egyeztették a nepáli hatóságokkal is, nehogy az expedíciók találkozzanak egymással, az alaptáborba csak magukat a mászókat engedték be.

Kínában, a pandémia bölcsőjében napjainkra messzemenően megfékezték a járványt, amelynek kiújulását drákói rendszabályokkal igyekeznek megakadályozni. A járvány okozta tavalyi kényszerszünetet kínai oldalon arra használták ki, hogy lehozzanak hat tonna szemetet az Everestről.

A hegymászóturizmustól jobban függő Nepálban idén is sok mászóengedélyt adtak ki, és márciusban legalább egy koronavírusos esetet azonosítottak az alpinisták körében, de a helyi hatóságok tagadják, hogy járvány tört volna ki a hegymászók között.


MTI

Címkék: Mount Everest, Kína