Kína követeli a Huawei letartóztatott vezetőjének azonnali szabadon engedését

A Huawei kínai távközlési óriásvállalat Kanadában letartóztatott globális pénzügyi igazgatójának azonnali szabadon bocsátását követelte szombaton a kínai külügyminisztérium.

A pekingi tárca közleményében "rendkívül csúnyának" és észszerűtlennek nevezte az esetet, és arra figyelmeztetett, hogy Kanadának súlyos következményekkel kell számolnia, ha nem engedi szabadon Meng Van-csout, aki egyben a Huawei alapítójának a lánya.

A külügyminisztériumba bekérették a kanadai nagykövetet, hogy határozott tiltakozásukat fejezzék ki a Huawei vezetőjének letartóztatása miatt, amely Peking szerint a jog figyelmen kívül hagyásával történt.

Meng Van-csout múlt szombaton tartóztatták le Vancouverben, sajtóértesülések szerint az Irán ellen bevezetett amerikai szankciók megsértésével összefüggésben. Az Egyesült Államok kérte a kiadatását a kanadai hatóságoktól arra hivatkozva, hogy Meng a gyanú szerint eltitkolta, hogy a Huawei kapcsolatban állt egy olyan céggel, amely a szankciók ellenére próbált felszereléseket eladni Iránnak. Ha kiadják az Egyesült Államoknak, ott több pénzügyi intézmény megkárosítására való összeesküvés címén emelhetnek vádat ellene. A kiadatási eljárást a kanadai hatóságok hétfőre napolták el, miután pénteken nem született döntés az ügyben. 

Hírügynökségek már áprilisban felröppentettek híreket arról, hogy az amerikai hatóságok vizsgálatot indítottak a Huawei, a világ egyik legnagyobb távközlési elektronikus eszközöket gyártó cége ellen, mert feltehetően amerikai gyártmányú cikkeket szállított Iránnak és más országoknak, megsértve az amerikai export- és szankciós törvényeket.

A Huawei egyik szóvivője pénteken úgy nyilatkozott: a vállalat bízik abban, hogy az amerikai és a kanadai igazságszolgáltatás helyes döntést hoz majd. Hozzátette: a Huawei eleget tesz valamennyi exportszabályozási és szankciós előírásnak.

Donald Trump amerikai elnök május 8-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok kivonul az iráni atomprogram korlátozásáról 2015-ben megkötött nemzetközi megállapodásból, azzal az indokkal, hogy az amerikai kormány megítélése szerint Irán kijátssza az egyezményt. A megállapodás értelmében Irán lemondott az urándúsításról, és ennek fejében a nemzetközi közösség beleegyezett a korábban életbe léptetett büntetőintézkedések fokozatos feloldásába. Washington azonban a megállapodás felmondásával egy időben a szankciók újbóli bevezetéséről is döntött. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint Teherán betartja a megállapodást.

MTI