Kína a tények elferdítésével és rágalmazással vádolja a G7-országokat

2021. június 14. - 14:49 | Külföld

Kína a tények elferdítésével, rágalmazással és a belügyeibe való beavatkozással vádolja a hét vezető ipari hatalom csoportját (G7) a háromnapos angliai G7-csúcstalálkozón elhangzottakra és a zárónyilatkozatra reagálva.

Kína a tények elferdítésével és rágalmazással vádolja a G7-országokat
-illusztráció- (Fotó: AP)

Erről Kína londoni nagykövetségének szóvivője adott ki hétfőn közleményt. A bírálatok Hszincsiang, Hongkong és Tajvan miatt érték Pekinget a hetek részéről. Ezek "még inkább felszínre hozták az Egyesült Államok és néhány más ország gonosz szándékait" - szögezte le a szóvivő.

A zárónyilatkozatban az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Kanada, Franciaország, Olaszország és Japán kritikusabb volt Kínával szemben, mint bármikor korábban - jegyezte meg a dpa hírügynökség.

A G7-ek ígéretük szerint fellépnek Peking igazságtalan kereskedelmi gyakorlata, az emberi jogok megsértése és a hongkongi demokrácia eltiprása ellen. Ez utóbbira reagálva a kínai nagykövetség úgy reagált: a G7-eknek szembesülniük kellene azzal a ténnyel, hogy a volt brit gyarmat Hongkong 24 évvel ezelőtt visszatért az anyaországhoz. "A csúcstalálkozó résztvevői tudomására hozták a világnak, hogy a politizálást szűk körben képzelik el, a hatalmi politizálás hívei, és mesterségesen gerjesztik a konfrontációt és a megosztást, miközben együttműködésre volna szükség a világban a koronavírus-járvány és a klímaváltozás elleni küzdelemben és a gazdasági válságban" - írta a szóvivő.

Joe Biden amerikai elnök a csúcs után kijelentette, hogy a nyugati demokráciák versenyben állnak a világ autokratikus rendszereivel, de ez nem kizárólag és kifejezetten Kínára értendő.

A hetek tagjainak többsége részt vesz a hétfői brüsszeli NATO-csúcsértekezleten is, amelynek résztvevői várhatóan szintén bírálni fogják Kínát.

(MTI)

Címkék: G7, Kína