Kínába exportálhatják a szlovák tejet

A szlovák tejtermelők Kínába is exportálhatják a termékeiket.

Kínába exportálhatják a szlovák tejet
Fotó: Pixabay - illusztráció

Mindezt annak az egyezménynek az értelmében, amelyet április 12-én, a kelet- és közép-európai országok és Kína dubrovniki találkozóján ír alá Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS) igazgatója. Erről Peter Pellegrini kormányfő (Smer-SD) tájékoztatott a Li Ko-csiang kínai kormányfővel folytatott csütörtöki dubrovniki tárgyalása után.

A kínai kormányfő még a tavalyi, szófiai csúcstalálkozón megígérte, hogy hamarosan befejezik a szlovák tej és tejtermékek minősítésének folyamatát. „Nagyon örülök, hogy holnap végre valóra válik mindez, és a csúcstalálkozó során Szlovákia végre aláírja a megegyezést az illetékes kínai miniszterrel, amellyel a kínai vámhivatalok megerősítik, hogy Szlovákia termékei megfelelnek az elvárásoknak, és a kínai piacra kerülhetnek" – mondta Pellegrini.

A szlovák tejtermékek kínai szállítmányként való minősítése már 2014-ben megkezdődött. Szlovákia az utolsó országok közé tartozik, amelyeknek még nem volt ilyen jellegű megegyezése Kínával. Pellegrini szerint a kínai kormányfővel való tárgyaláson más mezőgazdasági termékek minősítése és kivitele is szóba került. „Folyamatban van egy másik, húsokra és hústermékekre vonatkozó eljárás is" – mondta a kormányfő, aki szerint Kína érdeklődik a szlovák mezőgazdasági termékek iránt, a szlovák termelők pedig felkészültek a szállításra.


(TASR)