Kínából küldött 150 darab szájmaszkot egy szlovák nőnek az ismerőse, a vámhivatal lefoglalta a csomagot

2020. április 9. - 12:48 | Régió

Egy szlovákiai nőnek ismerőse Kínából küldött szájmaszkokat, a csomagra azonban rátette mancsát a vámhivatal.

Kínából küldött 150 darab szájmaszkot egy szlovák nőnek az ismerőse, a vámhivatal lefoglalta a csomagot
Fotó: TASR

Miroslava és Tom tíz éve ismeri egymást, egy vállalkozást vezettek, családjaikkal pedig többször is meglátogatták egymást. Amikor Szlovákiában szinte sehol sem lehetett szájmaszkokat kapni, a férfi felajánlotta neki, hogy Kínából küld neki. Tom gumikesztyűk mellett 150 darab szájmaszkot küldött el Miroslavának, a csomag azonban fennakadt a pozsonyi vámon.

A Kínában élő férfi egy centet sem kért az eszközökért, a vámosok azonban papíron követelték a megrendelést. Miroslava írt egy becsületbeli nyilatkozatot, hogy kitől is érkezik a csomag, amit ajándékként kap.

A nő elküldte a vámosoknak a férfivel folytatott beszélgetéseit és közös fotóit, ennek ellenére a vámhivatal továbbra sem oldotta fel a csomagot. Miroslava szerint be kell fizetnie a megrendelést, ellenkező esetben a szállítmányt visszaküldik a feladónak.

A pénzügyőrség szerint egy olyan csomagról van szó, amely harmadik országból érkezett, ezért nem engedhetik csak úgy be az Európai Unió területére. A hivatal szerint az ügyet úgy lehetne megoldani, hogy Tom küld egy áfás számlát, amelyen feltünteti, hogy Miroslava mennyit fizetett a szájmaszkokért – a nő csak így juthatna hozzá a csomaghoz.

A pénzügyőrség szerint a vámot így is be kellene fizetni. Ebben az esetben is vannak bizonyos kivételek, amelyek mentesítenek a járulék befizetésétől, de csak abban az esetben, ha az állam által jóváhagyott jótékonysági szervezetről van szó.


(tvnoviny.sk)