Kínai állampolgár szökött gumicsónakon Tajvanra

2021. május 3. - 16:58 | Külföld

Kínai állampolgár szökött saját állítása szerint gumicsónakon Tajvanra - közölte hétfőn a tajpeji védelmi minisztérium.

A tárca szerint vizsgálják a férfi ügyét, akit szombaton vettek őrizetbe Tajcshung kikötővárosában. Rendőrségi kihallgatásán a férfi azt állította, hogy a gumicsónakon szelte át a Tajvani-szorost, hogy "szabadságban és demokráciában" élhessen.

Cseu Kuo-cseng tajvani védelmi miniszter közölte, az ügyet meg fogja vitatni a parti őrséggel, hogy fényt derítsenek a 180 kilométer széles szoros ellenőrzésének esetleges hiányosságaira. A Tajvani-szoros a világ legerősebben felügyelt víziútja.

Kína ugyanis saját területének tartja az 1949-ben tőle elszakadt szigetet, amelyet békésen vagy katonai erővel is hajlandó lenne megszerezni. A kínai kormányzat diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz vele szemben, és gyakran tart hadgyakorlatokat a sziget közvetlen közelében. Az Egyesült Államok a legtöbb országhoz hasonlóan nem tart fenn hivatalos diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, ugyanakkor hallgatólagosan garantálja a sziget biztonságát a helyi vezetés legnagyobb fegyverbeszállítójaként.

A szigorú ellenőrzésnek köszönhetően ritkán fordul elő, hogy a kínai szárazföldről emberek menekülnek tengeri úton Tajvanra. A sziget jogrendszere ezen felül nem ismeri a menedékjog intézményét, így a kínai menekülteket a múltban visszaküldték a szárazföldre. Kivételt eseteként a kínai ellenzékiek képeztek, akiket a helyi hatóságok megtűrtek. Tajvan emellett befogadja azokat az embereket, akik a különleges státuszt élvező Hongkongból a politikai üldöztetés elől menekülnek el.


MTI

Címkék: Kína, tajvan