Kínai és orosz bombázó repülőgépek járőröztek Japán közelében, miközben a négyek csúcstalálkozót tartottak

2022. május 25. - 11:08 | Külföld

Közös légi stratégiai járőrözést hajtottak végre kínai és orosz bombázó repülőgépek a Japánhoz közeli vizek fölött a hét elején, miközben Tokióban a japán-amerikai-ausztrál-indiai csúcstalálkozó zajlott - derül ki friss japán és amerikai közlésekből.

A kínai védelmi minisztérium is megerősítette, hogy Moszkva és Peking "éves katonai együttműködési tervének megfelelően" gyakorlatoztak a Japán-(Keleti-)tenger, a Kelet-kínai-tenger és a Csendes-óceán felett.

Kisi Nobuo japán nemzetvédelmi miniszter szerint a bombázók kedd reggeltől délutánig folytatták gyakorlatukat.

Kisi a Kyodo japán hírügynökség jelentése szerint úgy vélte, hogy Peking oroszokkal közösen tett lépése - Oroszország Ukrajna elleni háborúja közepette - "emeli a provokáció szintjét".

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint a gyakorlatot valószínűleg előre megtervezték. Hozzátette: "Peking azon döntése, hogy ilyen módon együttműködik Moszkvával Oroszország további ukrajnai inváziója és a Kreml veszélyes nukleáris retorikája közepette, azt mutatja, hogy a "határok nélküli" partnerség, amelyről a közös közleményükben beszéltek, igenis él és virul".

A dél-koreai vezérkari főnök szerint a kínai és az orosz harci repülőgépek bejelentés nélkül léptek be Szöul légvédelmi azonosító zónájába, de nem sértették meg Dél-Korea légterét.

A tokiói csúcstalálkozót követően a négy vezető közös nyilatkozatot adott ki, amelyben határozottan elleneznek minden kényszerítő, provokatív vagy egyoldalú lépést, amely a status quo megváltoztatására és a feszültségek fokozására irányul a térségben.


MTI