Kínai külügyminiszter-helyettes az USA és Tajvan kapcsolatáról: "Kína nem fogja ölbe tett kézzel tűrni"

2022. augusztus 3. - 10:45 | Külföld

Bekérette a kínai külügyminisztérium helyi idő szerint kedd este az Egyesült Államok pekingi nagykövetét, s határozott tiltakozását fejezte ki Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása miatt. Peking emellett gazdasági szankciókat is kivetett a szigetre.

Kínai külügyminiszter-helyettes az USA és Tajvan kapcsolatáról: "Kína nem fogja ölbe tett kézzel tűrni"
Fotó: Youtube

A Hszinhua kínai állami hírügynökség szerint Nicholas Burns nagykövetet Hszie Feng külügyminiszter-helyettes fogadta, aki leszögezte: Pelosi látogatása sérti a Peking által vallott egy Kína elvét.

Hszie egyúttal azt vetette Washington szemére, hogy "mást tesz, mint amit mond", a látogatás kapcsán pedig leszögezte: Kína "nem fogja ölbe tett kézzel tűrni".

Felrótta emellett az amerikai külügyminisztériumnak, hogy a tárca weboldaláról eltűnt a "Tajvan Kína része" felirat, és aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok növekvő tajvani fegyverexportja miatt.
Sürgette egyúttal Washingtont, tegyen lépéseket a helyzet enyhítésére, "mielőtt túl késő lesz".

A kínai kormány egyúttal bejelentette, hogy leállította a természetes homok tajvani exportját, valamint a szigetről érkező hal-és gyümölcsimportot. A szankciók mindazonáltal nem érintik a chipeket és más ipari termékeket.

A politikai feszültség ellenére Kína a sziget legnagyobb kereskedelmi partnere.

Peking hevesen tiltakozott a látogatás ellen, Kína ugyanis a saját részének tekinti az 1949 óta önálló politikai vezetéssel bíró szigetet.

Washington a sziget legnagyobb fegyverszállítója. Maga Pelosi Caj Jing-ven tajvani elnökkel közös, szerdai sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy bár kormánya a status quo híve, "az Egyesült Államok nem hagyja magára Tajvant", egyúttal méltatta a sziget demokratikus berendezkedését.

Pelosi a tervek szerint a hét második felében Japánba látogat, ahol Kisida Fumio miniszterelnökkel is találkozik.


(MTI)

Címkék: USA, Kína, tajvan