Kincseket keresett, majd rejtegetett egy orosz lakos a szlovák faluban, lecsukták

2020. augusztus 3. - 12:37 | Régió

Egy 51 éves orosz állampolgárságú, de a senicai járásbeli Borský Mikuláš községben élő férfi a szomszédos Lakšárska Nová Ves-en egy régészeti lelőhelyen kutakodott.

Kincseket keresett, majd rejtegetett egy orosz lakos a szlovák faluban, lecsukták
Rendőrségi felvételek - további fotókért kattints!

Egy kapával és egy fémdetektorral esett neki a játszótér melletti mezőn lévő lelőhelynek, amit a nagyszombati bűnügyi rendőrség egy egysége vett észre, majd feltartóztatta őt, miközben erősítést hívott - tájékoztatott Martina Kredatusová kerületi rendőrségi szóvivő.

A férfi 23 lyukat ásott, miután pedig őrizetbe vették és kihallgatták, házkutatást is tartottak nála, ahol több régészeti tárgyat találtak. Egy korai bronzkorból származó fejszét. egy kései középkorú üllődarabot, valamint újkori érméket, melyek együttes értéke becslés szerint 650 eurót tesz ki.

A rendőrség ezt követően a régészeti örökség megkárosításával gyanúsította meg a középkorú férfit, amiért egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatják.

Kredatusová figyelmeztetett, hogy a műemlékvédelmi alapról szóló törvény megtiltja az engedély nélküli ásatásokat, illetve a leletek detektorokkal való keresését. Aki véletlenül mégis valamilyen leletre bukkan, annak az illetékes kerületi műemlékvédelmi hivatalt, vagy a községét kell értesítenie.

(parameter)