'Kinek higgyen az ember, ha nem egy volt rendőrnek?" - Bödör, Haščák és a kib*szás

2020. január 21. - 00:01 | Belföld

A bazini Specializált Büntetőbíróságon január 20-án, hérfőn került sor Kuciak-per negyedik tárgyalási napjára.

'Kinek higgyen az ember, ha nem egy volt rendőrnek?" - Bödör, Haščák és a kib*szás
Norbert Bödör és Jaroslav Haščák - A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik! (Fotók: Paraméter)

Az első tanú hétfőn Norbert Bödör nyitrai üzletember volt, aki egyrészt szoros kapcsolatot ápolt Marián Kočnerrel, másrészt köztudott róla, hogy közeli ismerősei magas posztot töltöttek be a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségnél (NAKA) és a rendőr-főkapitányságon.

„Norbert Bödör. Jól mondom a nevét?” – fordult a tanúhoz a bírónő, és bár „ö” betűin érezni lehetett a szlovák akcentust, helyesen ejtette az amúgy szlovák nemzetiségű férfi magyar vezetéknevét, és Bödör bólintással válaszolt a kiejtésre.

Bödör nem tudott mit nyilatkozni magáról a Kuciak-gyilkosságról, csupán Kočnerrel ápolt kapcsolatát jellemezte tömören.

“Rendszertelenül találkoztunk, és ezek a találkozók általános jellegűek voltak. Ő egy olyan ember, aki nagydumás, mindenről tud, mindenhol volt. Találkozóink ezekről szóltak - politikáról, sportról, kultúráról, pletykáról”

– szögezte le a tanú és ennél többet nem is kívánt nyilatkozni, inkább kérdéseket kért. Amikor az ügyész arról faggatta, beszélt-e neki Kočner az újságírókról, és arról hogy miket írnak róla, Bödör csak annyit mondott, hogy barátja gyakran panaszkodott a Denník N-re, az SME-re vagy az Aktuality.sk-ra, mondván, hogy Kočner „mérges volt, mert az újságírók nem az igazságot írták le”. A tanú hozzátette, ő amúgy nem olvas újságot, és a közösségi oldalakon sincs jelen.


ÖSSZEFOGLALÓ - 1. nap: "Zoli tud egy melót nekünk" - Kočner, Zsuzsová és a gútai gyilkosok

ÖSSZEFOGLALÓ - 2. nap: A nap, amikor a gyászoló anya egy mondattal megsemmisítette a komáromi boszorkányt

ÖSSZEFOGLALÓ - 3. nap: "Kikelt magából, azt kérdezte, debil vagyok-e"


Marián Kočner (Fotó: Paraméter)

Azokkal a dolgokkal kapcsolatban, amiket a nyomozati irat Bödör rovására írt, a főleg ingatlanokban és a biztonsági szférában utazó nyitrai vállalkozó mindent tagadott. Ez főként annak fényében érdekes, hogy a múlt héten Kočner egykori legközelebbi embere, Peter Tóth azt vallotta, hogy Norbert Bödör

1. hetvenezer eruóval járult hozzá az újságírók megfigyeléséhez,

2. a rendőrségi adatbázisból - emberein keresztül - megszerezte az újságírók személyes adatait,

3. információkat szerzett a Kuciak-gyilkosságot illető nyomozás állásáról.

Bödör másként emlékezett mindenre, elmondása szerint a felsoroltak közül semmi nem igaz: az újságírók megfigyeléséhez nincs köze, és semmilyen információkat nem szerzett rendőrségi körökből.

Norbert Bödör (Fotó: Paraméter)

A tanúvallomás közben a komoly birkózómúlttal rendelkező, tekintélyt parancsoló megjelenésű férfi hangja többször is elhalkult, és fel kellett őt szólítani, beszéljen hangosabban. Bödör emiatt elnézést kért:

„Elnézést, először vagyok bíróságon”

– mondta, ám pár perccel később újra motyogni kezdett, és ekkor a bírónő már szó szerint ráripakodott.

„Tanú úr, nem értjük önt! Van valamilyen beszédhibája?”

– hangzott a fejmosás, és Bödör ezután már nem felejtett el artikulálni.

Később egy kérdésre válaszolva tisztába tette azt is, milyen rokoni kapcsolatban van Tibor Gašpar volt országos rendőrfőnökkel (az ő nagymamája, és Gašpar feleségének nagymamája unokatestvérek voltak), majd felsorolta azokat a magas beosztású zsarukat, akiket személyesen ismer. Előkelő „listáján” Gašparon kívül szerepel Peter Hraško, a NAKA exigazgatója, Ivan Krajmer, a NAKA volt korrupcióellenes igazgatója, Bernard Slobodník és Milan Mihalík, a pénzügyi rendőrség egykori elöljárói, de Bödör Robert Kaliňák volt belügyminisztert is személyesen ismeri.

Ugyanakkor a tanú hangsúlyozta, hogy nem volt olyan kapcsolata, amin keresztül segíteni tudott volna bármilyen formában Marián Kočnernek.

„Intézkedés szempontjából nem voltak kapcsolataim. Tudom, ki kicsoda, talán láttuk is egymást bizonyos személyekkel valamilyen akciókon, de ennyi, semmit több”

– jelentette ki Bödör.

Mivel Bödör állításai ellentmondanak az ügyirat állításaival és Peter Tóth vallomásával, az ügyész később a sajtó képviselőinek azt nyilatkozta, nem kizárt, hogy ha jogerős ítélet születik, Bödör ellen eljárás indulhat hamis tanúzás miatt.

Fókuszban a kib*szás

Bödör után a PENTA befektetési csoport menedzserét, Jaroslav Haščákot szólították a tárgyalóterembe. Haščák bő húsz éve ismeri a vádlottat, de kapcsolatuk 2010-ben vált szorosabbá, amikor Kočner a Penta érdekeltségébe tartozó Privatbanka ügyfele lett. A bank hitel formájában járult hozzá vállalkozói tevékenységeihez, majd Kočner később 10 millió euró értékben vásárolt értékpapírokat a Penta Funding befektetési alaptól.

Jaroslav Haščák (Fotó: Paraméter)

Haščák hosszan ecsetelte, hogy Kočner gyakran panaszkodott azzal kapcsolatban, milyen hangnemben írnak róla a PENTA által tulajdonolt sajtótermékek – például a TREND vagy a Plus 7 dní hetilapok. A szerkesztőségek munkáját az üzleti mogul nem befolyásolta, de hangot adott a bíróságon annak, hogy ő maga sincs a legjobb véleménnyel a szlovákiai újságírókról. Hozzátette: az Aktuality.sk munkatársa, Ján Kuciak ilyen téren kivétel volt.

„Én úgy látom, hogy az újságíróktól elvárás, hogy sok cikket írjanak, másrészt nem értékelik őket megfelelően anyagilag, harmadrészt pedig elvárás feléjük bizonyos témák bulvárosítása. Azért mondom mindezt, mert ezekkel ellentétben az elhunyt Ján kuciak cikkei szemen ütöttek, analitikus jellegűek voltak, tudott a nyilvános adatokkal dolgozni, és érthető összefüggésekbe tudta helyezni azokat. Úgy éreztem, teljesíti a házi feladatát, amit a szlovákiai újságírók többsége nem tesz meg.“

Haščák ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Kočnerrel soha nem vitatták meg Kuciak cikkeit, sőt... A közelmúltban már medializált üzenetváltás, ami közte és a vádlott között történt, és amiről korábban a sajtóban azt lehetett olvasni, hogy Kuciakról szólt, annak tárgya valójában nem az újságíró volt.

„A f*sz kib*szásán dolgozom” – írta a szóban forgó üzenetben Kočner, amire Haščák annyit válaszolt: „Megbeszéljük, ha találkozunk.”

A tanú ismertette, hogy a „f*sz” valójában az akkoriban még rendőrként dolgozó Lukáš Kyselicát takarta, aki egyrészt a Gorilla-ügyet vizsgáló nyomozócsoportot vezette, és egyben ő volt a vizsgálótiszt abban az eljárásban, melyben Pavol Ruskót azzal gyanúsították – azóta vádemelés is történt az ügyben – hogy annak idején megrendelte üzlettársa, Sylvia Volzová meggyilkolását.

Amikor Haščákot megkérdezték, mire gondolt Kočner a „kib*szni” szó alatt, Haščák bár restellve a vulgarizmusokat, de kifejtette a véleményét.

„Marián Kočner gyakran használta a kib*szni, b*szni, elb*szni, f*sz szavakat”

– mondta Haščák, nagy derültséget okozva a tárgyalóteremben. Hozzáfűzte azt is, kiszótárazta a kib*szni szót, amely többek között azt jelentheti, eltávolítani, és Kyselicával kapcsolatban ez biztosan nem fizikai likvidálást jelentett.

Jaroslav Haščák (Fotó: Paraméter)

Zsuzsová Bacsfán, Szabóék Nagymácsédon

A tárgyalás hátralévő részében még négy tanú jelent meg a bíróság előtt.

Ketten a bacsfai golfkomplexumból – az ott lévő étterem menedzsere, valamint a létesítmény társtulajdonosa. Mindketten tanúsították, hogy Zsuzsová többször is ellátogatott Bacsfára – volt, hogy csomagot hagyott ott Kočnernek, de volt, hogy találkoztak is ott.

A társtulajdonos elmondta azt is, hogy amikor Zsuzsovát őrizetbe vették a Kuciak-gyilkosság miatt, a golfpálya személyzete meg volt botránkozva, és mindegyikük arról beszélt, hogy Zsuzsová mennyiszer jelent meg ott Kočnerrel vagy épp nélküle. És ha már szóba jött a személyzet, a társtulajdonos arról is beszámolt, hogy az alkalmazottak tartottak Kočnertől, aki amikor betoppant, bármilyen apróság miatt nagyon durván és vulgárisan, a fekete földig lehordta őket.

Vallomást tett egy nagymácsédi férfi is, aki a Kuciak-gyilkosság előtt pár nappal felfigyelt egy diószegi benzinkúton Szabóék autójára, amit aztán Nagymácsédon is látott, és a kocsi gyanúsan lassú tempóval haladt.

Szabó Tamás (Fotó: Paraméter)

A bírónő arra kérte a tanút, forduljon a vádlottak felé, és mondja meg, felismeri-e azt a személyt, akit aznap este a benzinkúton a kocsi volánjánál látott.

„Ő volt az”

– mutatott határozottan Szabó Tamás vádlottra a tanú.

Szabó és a másik vádlott, Marček ellen vallott az a férfi is, aki a Kuciak-gyilkosságnál használt gyilkos fegyverre gyártott az elkövetőknek új csövet és hangtompítót. Kérésüknek eleinte nem akart eleget tenni, de mivel Szabót gyerekkora óta ismerte, végül beadta a derekát nekik. Azzal győzték meg, hogy a fegyverrel és a hangtompítóval egy tartozásukat akarják kiegyenlíteni, azzal fizetnek egy veszélyes, komáromi alvilági figurának.

A tanút egyébként nemrég már el is ítélték a fegyvertartozékok legyártása miatt – a Komáromi Járásbíróság feltételesen három év szabadságvesztést rótt ki rá. A gútai férfitől megkérdezték azt is, milyen kapcsolatot ápolt Szabó a pénzzel, amire a tanú mélyebb tanulságot vont le:

„Ami most történik vele, az talán a logikus kicsúcsosodása az eddigi életvitelének. Tamás rendkívül materialista ember, ilyen szellemben nevelték” – jelentette ki.

Szabó Tamás (Fotó: Paraméter)

Zárásként felolvasásra került annak a gútai férfinak a vallomása is, akitől Szabó és Marček a 2016-os Molnár-gyilkosságnál használt pisztolyt vásárolták. Ő tetőfelújításkor találta a padlásán az öreg pisztolyt, amiről több mint tíz évvel ezelőtt, horgászat közben beszélt az akkor még rendőrként dolgozó Szabónak. 2016-ban aztán Szabó megkérdezte, megvan-e még a pisztoly, amit Marčekkel még abban az évben megvettek tőle 400 euróért.

Örült, hogy legalább már nincs otthon a pisztoly, és egyáltalán nem gondolta volna, hogy a párosnak köze lesz a Molnár-gyilkossághoz.

„Kinek higgyen az ember, ha nem egy volt rendőrnek?”

– tette fel rendőrségi kihallgatása során a költői kérdést a gútai férfi.

(Barak Dávid)