Kinek kell új személyi igazolványt csináltatnia és meddig lehet a régit használni?

2022. december 15. - 13:58 | Belföld

December eleje óta már csak biometrikus személyi igazolványt lehet készíttetni, ami az illető ujjlenyomatát is tartalmazza. A HN összeszedett minden fontos tudnivalót az új személyiről.

Kinek kell új személyi igazolványt csináltatnia és meddig lehet a régit használni?
Forrás: Belügyminisztérium

A biometrikus igazolvány bevezetését egy határozat írja elő, amely alapján 2031 augusztusáig az Európai Unió minden lakosának olyan személyivel kell rendelkeznie, amely tartalmazza az ujjlenyomatát is. Szlovákiában december elejétől lehet ilyen személyi igazolványt kérvényezni. Ez egy chippel rendelkezik, amibe két ujjlenyomat és az arc kódolt biometrikus adata került rögzítésre. Az ujjlenyomat készítésének kötelezettsége mindenkire vonatkozik, aki elmúlt 12 éves. Azok, akiknek valamilyen oknál fogva nem rögzíthetik az ujjlenyomatát, egyéves érvényességgel kiállított igazolványt kapnak.

A belügyminisztérium szerint az új személyiken használt chipek duálisak, ami annyit jelent, hogy a jelenlegiekhez képest leolvasó nélkül is lehet használni, tehát érintésmentesen, mint a bankkártyát. Ehhez csupán egy NFC-funkcióval rendelkező mobileszközre van szükség. Így tehát az új személyi igazolványt a mobiltelefonon keresztül is használni lehet az e-szolgáltatások igénybevételekor.

Újdonságnak számít, hogy a chip lehetővé teszi a rámásolt biometrikus és egyéb adatok ellenőrzését. Az öregebb chipekkel ezt csak a rendőrség okmányirodájában lehet megtenni.

A minisztérium információs rendszeréből abban a pillanatban kitörlik az ujjlenyomatokat, amint az illető átveszi az igazolványt. Az iratok biztonságának megerősítéséről szóló európai rendelet ugyanis nem teszi lehetővé az ujjlenyomat-adatbázis létrehozását. Ebből az okból törölték az elektronikus szolgáltatást is, amely alapján lakhelyváltoztatás esetén elektronikusan is kérvényezni lehetett új személyi igazolványt. Ezentúl tehát csak személyesen lehet kérni új igazolványt.

A belügyminisztérium szerint a régebbi igazolványokat egészen addig használni lehet, amíg le nem telik az érvényességük. Ez nemcsak azokra vonatkozik, akik az állammal való kommunikációra elektronikus aláírást használnak, a személyi igazolványukat pedig 2021. június 20. előtt állították ki. Az elektronikus aláírások tanúsítványának érvényessége legkésőbb 2022. december 31-én telik le. Akik használják az elektronikus aláírást, azoknak minél előbb kérvényezniük kell új személyi igazolványt, hogy a továbbiakban is tudjanak elektronikusan kommunikálni az állammal.

Nem kell fizetni az új személyi igazolványért, ha valaki azért szeretne cserélni, mert letelik a tanúsítvány érvényessége, és kivárja a 30 napot az irat kézbesítéséig. Ha viszont valaki két napon belül szeretné megkapni az új igazolványt, annak 20 eurós pótlékkal kell számolnia.


(hnonline.sk)