Kinek készülnek az abortuszszigorító törvénymódosítások, mikor 5-ből 1 embert érdekel ilyesmi?

2023. április 17. - 09:59 | Belföld

A V4-ek közül a lengyelek állnak legkonzervatívabban ehhez a kérdéshez, a magyaroknál pedig még lazább a helyzet, mint nálunk.

Kinek készülnek az abortuszszigorító törvénymódosítások, mikor 5-ből 1 embert érdekel ilyesmi?
Forrás: Wikimédia

A szlovákiaiak túlnyomó többsége nem úgy gondolkodik, hogy az abortuszt be kellene tiltani vagy komolyabban szigorítani Szlovákiában. Ezt mutatja számos felmérés, a V4-es tagországokban végzett nagy közvélemény-kutatás pedig megerősíti.

A felmérés szlovákiai részéből kiderül, hogy az emberek 44%-a szerint a művi terhességmegszakításnak minden esetben legálisnak kellene lennie. További 35% vélekedett úgy, hogy a legtöbb esetben, ez pedig együtt 79%. A fennmaradó 21-22%-ból 13% azok aránya, akik a legtöbb esetben betiltanák, és 9% azoké, akik minden esetben törvénytelenné tennék a terhességmegszakítást.

A felmérést a Reviv EU nevű projekt keretében végezték, melyet az EU finanszíroz. Szlovákiában a Bratislava Policy Institute (BPI) és a STEM ügynökség végezte, február 5. és 16. között 1019 embert kérdeztek meg.

A Denník N ezzel kapcsolatos cikkében megjegyzi, hogy az ilyesfajta kérdésfeltevés nem igazán teszi világossá, mi az, hogy "az esetek többségében", illetve hogy ez szigorítást jelent-e az adott ország törvénykezése szerint. Tehát nem derül ki, hogy az emberek esetleg saját országuk törvényeinek szigorítása mellett foglaltak állást vagy sem, csupán egy általános vélekedésről van szó az abortuszról.

Szlovákiában jelenleg a terhesség annak 12. hetéig indoklás nélkül megszakítható a kismama kérésére. Itt tehát érvényes, hogy a legtöbb esetben legális az abortusz.

A felmérés alapján a kérdéshez legkonzervatívabban a lengyelek álltak, egyedül itt voltak kisebbségben (25%) azok, akik minden esetben legálissá tennék a terhességmegszakítást. A legtöbben azok voltak, akik a legtöbb esetben engedélyeznék (42%). Ugyanakkor még Lengyelországban is kisebbségben vannak (23%+10%) azok, akik minimálisan a legtöbb esetben betiltanák. Eközben ott csak abban az esetben engedélyezett az abortusz, amikor bűncselekmény, nemi erőszak révén esik teherbe egy nő, vagy a magzat az életét veszélyezteti.

Magyarországon némileg még lazább is a szabályozás, mint Szlovákiában, ugyanis egyrészt szintén a 12. hétig engedélyezett a terhességmegszakítás indoklás nélkül, némely esetekben viszont a 18., 20. vagy a 24. hétig is - ha nemi erőszakról volt szó vagy a kismama élete forog kockán. A magyaroknak viszont az 56%-a gondolja úgy, hogy minden esetben legálissá kellene tenni, és további 33% szerint a legtöbb esetben.

Ebben a kérdésben (is) a legliberálisabbak a csehek, akik 67%-a minden esetben törvényessé tenné az abortuszt, és további 26%a legtöbb esetben engedélyezné.

(Denník N)