Kinek mennyi zsetonja van? Trump százmilliókkal lett szegényebb

2017. október 17. - 21:54 | Külföld

Hatszázmillió dollárral 3,1 milliárd dollárra (812 milliárd forint) csökkent Donald Tump vagyona a Forbes pénzügyi magazin kedden ismertetett összesítése szerint. 

Kinek mennyi zsetonja van? Trump százmilliókkal lett szegényebb
Fotó: AP

Az amerikai elnök 92 helyet csúszott vissza a leggazdagabb amerikaiak listáján egy év alatt, és jelenleg a 248.

Az üzletemberből lett republikánus politikus holtversenyben áll a Snap közösségimédia- és technológiai cég 27 éves társalapítójával és elnök-vezérigazgatójával, Evan Spiegellel, aki a legfiatalabb a Forbes felsorolásában.

A tekintélyes magazin a New York-i ingatlanpiacot sújtó nehézségeivel, költséges elnöki kampányával, valamint egy tetemes költségeket felemésztő keresettel magyarázta Donald Trump vagyonának csökkenését.

A januárban hivatalba lépett amerikai elnök rendszeresen bírálja a Forbes magazint, és állítja, hogy vagyonát rendre alulbecsülik. A választási kampányban azt hangoztatta, hogy több mint 10 milliárd dollárja van.

A négyszázas összesítésben továbbra is Bill Gates az első. A Microsoft társalapítója 24. éve vezeti a listát, vagyonát 89 milliárd dollárra taksálja a Forbes. A második Jeff Bezos a maga 81,5 milliárd dollárjával. Az Amazon internetes óriásvállalat alapítóját és elnök-vezérigazgatóját Warren Buffett befektetési guru és Mark Zuckerbert, a Facebook alapítója követi 78, illetve 71 milliárd dolláros vagyonnal.

A Forbes szerint a négyszáz leggazdagabb amerikai összvagyona rekordot ért el idén: 2,7 billió dollárra rúgott a tavalyi 2,4 billió után. A listára legalább kétmilliárd dolláros vagyonnal lehetet bekerülni, ez csaknem 18 százalékos emelkedés 2016-hoz képest. A pénzügyi magazin részvények, ingatlanok, műalkotások és más luxustermékek alapján becsüli meg a listán szereplők vagyonát.

MTI