Kinőtte eddigi otthonát a Martosi Szabadegyetem

2017. május 25. - 14:28 | Kultúra

A magyarországi fellépők - idén többek közt a Csík zenekar, a Hooligans, a Halott pénz és a Tankcsapda - mellett több lesz a felvidéki magyar együttes a Martosi Szabadegyetem zenei kínálatában - közölték a július 5-től 9-ig tartó szlovákiai rendezvény szervezői csütörtöki dunaszerdahelyi sajtótájékoztatójukon.

A MartFeszt hazai fellépői között lesz a Phoenix RT, a Jóvilágvan, az Arizóna, a Rómeó Vérzik és a História zenekar.

A Martosi Szabadegyetem zenei felhozatalában a szervezők mindig helyet adtak legalább egy-egy hazai magyar zenekarnak, idén viszont új hagyományt teremtve bővítik a kínálatot. "Teret szeretnénk adni a felvidéki magyar együtteseknek, művészeknek, előadóknak. Erősítjük a felvidéki profilt" - mondta Gubík László, a Martosi Szabadegyetem főszervezője. Hozzátette, hogy a helyi tehetségek kiemelt támogatásának gondolata a tavalyi szabadegyetemen történt tragédia - egy fiatal látogató halála - után fogalmazódott meg.

Változik a szabadegyetem helyszíne is. Mivel a rendezvény kinőtte eddigi otthonát, a martosi Feszty parkot, a község labdarúgópályája mellett kijelölt fesztiválhelyszínre költözik. "Jóval nagyobb területet kap a Martosi Szabadegyetem. Amit eddig objektív okok miatt nem tudtunk megvalósítani a Feszty parkban, idén már meg tudjuk" - mondta az MTI-nek Gubík László.

Hozzátette, a zenei kínálat mellett számos kiegészítő program várja majd a látogatókat. A szabadegyetem gerincét alkotó közéleti előadások és panelbeszélgetések idén a kisebbségeket érintő kérdések és az oktatásügy, illetve az Európát sújtó migránsválság kérdései köré épülnek, ezek pontos programját később ismertetik.

A Martosi Szabadegyetemet 2013-ban rendezték meg először az erdélyi Tusványos mintájára a Komáromhoz közeli Martoson, és már első évadában a felvidéki magyarság legnagyobb nyári rendezvénye volt. A szabadegyetem fő szervezői a Via Nova Ifjúsági Csoport és a komáromi Selye János Egyetem hallgatói önkormányzata (SJE HÖK).

mti/para