Kinyalhatják

Ardamica Zorán | 2018. június 15. - 11:52 | Vélemény

A szlovák belpol posványt a napokban két dolog kavarta fel. Kicsit.

Kinyalhatják
Fotó: Pluska

Az egyik az elnök beszéde volt. A legerősebb kormánypárt azonnal neki is ugrott fokozottan pártatlanul páratlan exelnököstül, amiért csak kritizál és semmiért sem dicséri meg a mostani kormányt. Aminek következtében azonnal rá is nyomta az ellenzéki billogot.

Számíthattunk rá. Én csak azt emelném ki, ahogyan Kiska kifejtette, kell valami, amire ez az ország megkérdőjelezhetetlenül büszke lehetne. Hát igen jót tenne az önbecsülésének. A súdruh exprezident (értsd, Ivan Gašparovič) tapintott rá a lényegre: „Az elnök úr és beszéde alapján Szlovákia egy jó nagy negatív probléma. Úgy gondolom viszont, hogy ez nem igaz, nagyon sok pozitív dolog is van itt, a szociális programok és a külpolitikánk is nagyon sikeres”.

Nos, annyira sikeres és olyannyira pozitív, hogy a környezetemben folyamatos a külföldre költözés. Bizonyára azért, mert már nem bírják a családok elviselni a sok kurva szociális csomag gerincrepesztő terhét. Hát ki bír ennyi pénzt elkölteni? Nem bírnak a bótban meg a benzinkúton úgy emelkedni az árak,hogy követhessük őket… Németországban és Ausztriában kicsit kevesebbet kapnak a dolgozó emberek, azért mennek oda. Megpihennek a nagy szociális igazságtól egy csöppecskét, különben beleroppannának a jólétbe. A külpolitika pedig főleg Moszkva felől nézve sikeres. Ezért aztán a legtöbb fiatal oda migrál. Ja, nem is.

Ezzel szoros összefüggésben áll a másik esemény. Egy felmérés szerint a Smer ismét első köbö 20 százalékkal.

Tehát:

Akik tudnak olvasni és szöveget értelmezni akár hallás után, azok már szinte mindnyájan elköltöztek az országból…

No, de ne legyek ilyen izé, elvégre mindenkinek joga van egy demokráciában akár rossz döntést is hozni. Akkor is, ha közben másokkal ugyanúgy kiszúr, mint önmagával. S lőn. Ennek a köbö 20 százaléknak két éle van ám. Az egyik éle, hogy a Smernek sajnos – és most Fico érvét kell parafrazálnom, azt amelyikkel a Híd is takaródzik folyamatosan – nincs most alternatívája.

Akárhogy is fáj. Hát akkor hajrá, kihasználni ezt a „nincs most alternatívája” időszakot. A számadat másik éle: a szavazóképes lakosság majd 80 százaléka, tehát a nagy többség nem kívánja a Smer kormányzását. Tudjuk, abszurd dolog a matek, csak hát mi nem abszurd ebben az országban…

De hogy legyen magyar igazság is, harmadiknak hozzunk fel még egy bonbont. Dankóbandiék főkatonai minisztere tök nyíltan dolgozik azon, hogy százmilliós nagyságrendű tételeket költhessen el közbeszerzés nélkül.

Ki tudja, lehet, hogy éppen ez lesz az a momentum, amelyet az exprezident elvtárs pozitívnak nyilváníthat, és amire Kiska büszkeséget építhet. Mert ha nem, akkor inkább szüntessük meg az egész szlovák hadsereget. Komolyan mondom, több értelme volna bért fizetni egy másiknak, amely biztosítaná NATO-kötelességeinket… Ne szólj be, ez kisebb vicc, mint amit a főharcos művel az adóddal, bakker!

Ha lenne egy iskolám, igazgatóként annyit ígérhetnék, mihelyt neki sikerül törvényesen megkerülnie a közbeszerzést és elszarhatja a pénzünket (amely normális oktatásügyre is mehetne példának okáért), engem aztán senki sem fog tudni rávenni, hogy a sulimnak a legszarabb és legolcsóbb klotyópapírt vásároljam továbbra is. A legjobbat és legdrágábbat fogom megvenni mindenféle költség-összehasonlítás nélkül (és a zongorákat is fel fogom hangoltatni, mindet, minden hónapban, ahogyan azt kell). Mert ha a hadsereg százmilliókból alkalmatlan arra, hogy a gyerekeink hátsóját megoltalmazza, akkor legalább az én sulimban ne kelljen félteniük a seggüket a ráspolyként funkcionáló legolcsóbb megoldástól.

Sőt, nem is várom én azt meg. Ha a meglévő készlet elfogy, azonnal átállunk normális papírra. Kerül, amibe kerül. Ez lesz az én kicsinyes (oké, de csak erre telik, illetve most még erre sem) iskolaügyi reformom, s egyben szociális csomagom. Akiknek nem tetszik, mibe töröljük, azok ugyebár…