Kiosztották az állampolgári bátorságért és a közjó védelméért járó Fehér Holló-díjakat

2023. november 18. - 11:50 | Belföld

Tomáš Bálint, Lukáš Hrošovský, Peter Sabaka és Martin Bútora vehetett át az állampolgári bátorságért és a közjó védelméért járó Fehér Holló-díjat Az átadó ünnepségre pénteken került sor.

Kiosztották az állampolgári bátorságért és a közjó védelméért járó Fehér Holló-díjakat
Fotó: TASR

„Idén a díj erőteljesebben kiáll a koncentrált gyűlölet célpontjaivá vált emberekért, felhívja a figyelmet értékes küldetéseikre, és hangsúlyozza, mennyire fontos a demokrácia értékei mögé arcukat állító emberek társadalmi támogatásának növelése az elgyengülésének és polarizálódás időszakában korszakaiban"

- közölték a szervezők.

Az első két díjazottat közösen díjazzák. Tomáš Bálint a rimaszombati Városi Kulturális Központ munkatársa volt. Kulturális menedzserként több sikeres rendezvényt, kultúrát vitt az elhanyagolt térségbe, emellett polgári aktivizmus részese is volt. A város polgármesterét a médiában ért nyilvános kritikák után elveszítette állását és a Fraj zenei fesztivál támogatását.

Lukáš Hrošovský fiatalokkal foglalkozik, és a SYTEV civil egyesületet vezeti. Amikor felszólalt a szélsőségesség ellen Kysucában, az ellene irányuló gyűlölet-nyilvánítások és fenyegetések fokozódni kezdtek. Defektes abroncsokat talált barátnője autóján, gyufát a csengőben, elvesztette az ifjúsági klubházbeli állását is, végül elment Nagyszombatba, hogy a fiatalokkal dolgozzon.

A második díjazott egy orvos, a fertőző betegségek specialistája, Peter Sabaka lett, aki a COVID-19 világjárvány idején a frontvonalon emberéleteket mentett, és a nyilvánosság szakmai tájékoztatásának egyik leglátványosabb hangja volt. Ezért kiterjedt gyűlölettel szembesült, amely még a személyes életére is hatással volt. Jogi eljárásokat indított, és úgy döntött, megmutatja, hogy a szólásszabadság nem létezhet felelősség és mások tisztelete nélkül, ezzel erősítve a széles körben elterjedt gyűlölet áldozatainak jogait, valamint az egész demokratikus környezetet.

Az idei harmadik Fehér Holló-díjat Martin Bútora szociológusnak, írónak, diplomatának ítélték oda hosszú távú munkásságáért. Mint rámutattak, már a kommunista rezsim idején is kritikus hang volt. Az 1989-es novemberi bársonyos forradalom idején számos civil mozgalom üzeneteinek a szerzője lett. Egész életében aktív állampolgár maradt, fontos társadalmi hangadó volt, és jelentősen hozzájárult a Szlovák Köztársaság nyugati nemzetközi struktúrákban való rögzítéséhez.

A 16. év díjazottjait a Fehér Holló Tanács választotta ki.

TASR/para

Címkék: Fehér Holló-díj