"Kirángatták az autóból, leszúrták, majd agyonlőtték" - Jegorovék ellen vallott a tégla

2015. október 19. - 13:27 | Belföld

A Pozsonyi Kerületi Bíróság mintegy két év után kezdte meg a Jegorov-bandához köthető öt gyilkosság tárgyalását.

"Kirángatták az autóból, leszúrták, majd agyonlőtték" - Jegorovék ellen vallott a tégla
Volodymyr Jegorov (Fotó: TASR-archív)

A szlovákiai ukrán maffia fejének tartott Volodymyr Jegorovot, valamint Vasyl P.-t azonban külön eljárás alá vonták, mégpedig azért, mert egyikük sem jelent meg az eddig kitűzött tárgyalásokon.

Az alkotmánybíróság 2010-ben megállapította, hogy sérültek Jegorov jogai, mivel túl hosszú ideje, 2002 óta tartották fogva. A Nagyszombati Kerületi Bíróság három évvel ezután, 2013 szeptemberében helyezte szabadlábra, később pedig adminisztratív úton kiutasították az országból. Tavaly februárban emiatt már nem jelent meg egy tárgyaláson.

A másik két vádlott, Mykola Sh. és Eduard V. azt kérte, hogy távollétükben folytassák le a tárgyalást.

A bíróság héten telefonos összeköttetésen keresztül meghallgatta a rendőrség beépített ügynökét, aki egy ideig egy cellában ült Eduard V.-vel annak fogsága idején. "Emlékszem arra, hogy Eduard V. beszélt nekem a börtönben arról, hogy Jegorov bandájába tartozott, amely több alcsoportra oszlott. Ezek között voltak némi nézeteltérések, de Eduard V. csoportja jóban volt Vasyl P.-jével.

Volodymyr Jegorovval megegyeztek, hogy likvidálják az egyik konkurens bandát, amelyet Žeňa vezetett. Az egyikük kirángatta Žeňát a kocsijából, leszúrta egy késsel, majd Vasyl P. agyonlőtte" - mesélte a tégla, aki 2004-ben egy hónapot töltött el egy cellában Eduard V.-vel.

Beszélt emellett a csoport egy másik tagjának meggyilkolásáról is, akit Eduard V. és Vasyl P. állítólag egy zsinórral fojtottak meg, majd a holttestét bedobták a Dunába.

Az ügynök elmondása szerint Eduard V. magától mondott el mindent, és nem kérdésekre válaszolt.

A rendőrségi ügynökön kívül egy pszichológiai szakértőt is meghallgattak a hétfői tárgyaláson, aki már 2005-ben szakértői véleményt mondott Mykola Sh.-ról, majd azt 2013-ban kiegészítette. "A gyanúsított hosszú távon is társadalomellenes csoportokban mozog, a reszocializációja területén negatív tényezők dominálnak. Értelmes, és képes arra, hogy okosan vegyen részt társadalomellenes cselekvésekben" - közölte.

A tárgyalás végén váratlanul megjelent Eduard V., aki azt kérte, hogy idézzék be Volodymyr Jegorovot, mivel állítólag olyan új információkkal tud szolgálni, amelyek jelentősen befolyásolhatják az eljárás kimenetelét. Azt is kérte, hogy játsszák le előtte az összes felvételt, amelyek a cellájában készültek. A bíróság elutasította a kéréseit, azzal indokolva, hogy a bizonyítási eljárás már lezárult.

Az ügyész mindkét vádlottra életfogytiglani szabadságvesztést javasolt. Eduard V. ügyvédje ugyanakkor védence felmentését követelte, mivel ahogy azt Legfelsőbb Bíróság is alátámasztotta a múltban, a cellájában törvénytelen eszközökkel rögzítették a beszélgetéseket.

Emellett szerinte a bíróságnak elölről kellene kezdenie a bizonyítási eljárást, mivel a szenátus összetétele időközben változott.

Volodymyr Jegorov védője a tárgyaláson elmondta, hogy védence a hétvégén kórházba került, erről azonban csak a klinikai ellátása végén tud igazolást benyújtani.

Jegorovot eredetileg nyolc gyilkossággal vádolták, azonban kettő alól már jogerősen felmentették. Továbbra is vádolják ugyanakkor a társaival elkövetett öt gyilkosságon kívül a galántai Dallas nevű erotikus szalon társtulajdonosának meggyilkolásával is. Ez a büntető per a Nagyszombati Járásbíróságon folyik, de azon sem jelent meg már több alkalommal.

Az említett gyilkossági ügyekben egyszer már életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték őket, ám a Legfelsőbb Bíróság visszautalta az ügyet újratárgyalásra.

TASR/para