Kirúgták a zsarut, aki megfigyelte Kuciakot

2020. április 7. - 09:54 | Belföld

Elbocsátották a rendőrség kötelékéből Štefan Mlynarčíkot, aki újságírókat és politikusokat figyelt meg Marián Kočner megrendelésére.

Kirúgták a zsarut, aki megfigyelte Kuciakot
Štefan Mlynarčík a bazini Specializált Büntetőbíróságon (Fotó: Paraméter)

Amikor a megfigyelések kezdődtek, a férfi a Pénzügyi Igazgatóság (Finančná správa) bűnügyi hivatalában dolgozott - egészen 2018 januárjáig. Az egy hónappal később bekövetkező Kuciak-gyilkosság után aztán Mlynarčík rendőr lett, és egészen tíz nappal ezelőttig a Pozsonyi II-es Rendőrkapitányság vizsgálótisztjeként dolgozott.

"A szóban forgó személy 2020.3.27. óta már nincs szolgálati viszonyban a rendőrséggel" - válaszolta Lucia Mihalíková rendőrségi szóvivő a Markíza kérdésére, miután a televízió arról érdeklődött, hogy Mlynarčík még a rendőrség kötelékében szolgál-e.

A Markíza információi szerint az exrendőr ellen indított fegyelmi eljárás azzal az eredménnyel zárult, hogy Štefan Mlynarčík alkalmatlan az állami szolgálatra, így elbocsátották őt.

Mlynarčík 2017-től 2018 tavaszáig figyelt meg több társával újságírókat és politikusokat Marián Kočner megrendelésére. Erről bírósági kihallgatásán úgy nyilatkozott, azt hitte, hogy a Szlovák Titkosszolgálatnak dolgozik. Az viszont tagadhatatlan, hogy a megfigyelőcsapat által készített fotók végül a Kuciak-gyilkosság elkövetőinél kötöttek ki.

(parameter)