Kis híján egymásnak estek a szlovák rendőri alakulatok – a NAKA feljelentést tett a belügyi inspekció akciója miatt

2021. szeptember 9. - 10:11 | Belföld

Hatásköri visszaélés miatt indult eljárás a belügyi inspekció által kezdeményezett akció miatt - tudta meg az Aktuality.sk. Ez volt az az akció, mely egy részének felfüggesztése okán ugyanezzel gyanúsították meg Peter Kovařík országos rendőrkapitányt, aki emiatt lemondott. 

Kis híján egymásnak estek a szlovák rendőri alakulatok – a NAKA feljelentést tett a belügyi inspekció akciója miatt
Illusztráció

Július közepén a NAKA operatív egységei épp a Speciális Ügyézség bazini épületéhez tartottak, amikor civil terepjárók állták útjukat, és fegyveres férfiak ugráltak ki belőlük, majd utasították a NAKA rendőreit, hogy szálljanak ki. Mikor ezt megtették, átkutatták az autójukat. Az Aktuality.sk közölte, állítólag Matej Zemant, a pozsonyi Takáč-bűnbanda volt tagját keresték benne.

A NAKA egyik nyomozójának nem tetszett mindez, a helyszínre hívott egy rendőrjárőrt. Ekkor azonban a kommandó tagjai visszapattantak a járműveikbe, és leléceltek. Eleinte senki sem tudta, kik voltak, csak később derült ki, hogy a sobrancei határrendészet különleges egységéről volt szó, és az ország másik végéből érkeztek. A belügyminisztériumi inspekció bízta meg őket a feladattal, hogy vegyenek őrizetbe három személyt, Matej Zemant, Peter Petrovot és Dömötör Csabát, akik tanúvallomások befolyásolásával gyanúsíthatók.

A bevetést rendkívül veszélyesnek ítélte meg Peter Kovařík országos rendőrkapitány, mivel előfordulhatott volna, hogy összetűzésbe kerül egymással két rendőri alakulat.

Az ügyben a NAKA nyomozója feljelentést tett, az eset a belügyi inspekcióhoz került, de nem ahhoz a részleghez, mint amelyik az akciót elrendelte, hanem a korrupcióval és szervezett bűnözéssel foglalkozó osztályhoz. Gabriela Tuchyňová, a belügyinisztérium sajtómunkatársa pedig elmondta, hogy a nyomozás felügyeletét a Pozsonyi Kerületi Ügyészség végzi. Ez ugyanaz az ügyészség, mint amely az inspekció tanúvallomások befolyásolását érintő nyomozását is felügyeli.

A sobrancei alakulatnak egyébként a NAKA elleni akciójuk előtti napon már sikerült őrizetbe vennie Dömötör Csabát, aki időközben beismerő vallomást is tett és vádalkut kötött. Zeman viszont állítólag meglógott előlük, más információk szerint pedig már egyenesen Horvátországban tarzódkodott. Mindenesetre Peter Kovařík rendőrkapitány félbeszakította az egyik akciójukat és emiatt bajba került.

(Aktuality.sk)