Kis kormányfői rasszizmus: Matovič most nem a magyarokkal, hanem a romákkal viccelődött, Cigániková kárára

2020. november 13. - 14:03 | Belföld

Igor Matovič amellett, hogy a Penta „nehézsúlyú lobbistájának” nevezte Jana Bittó Cigániková SaS-es képviselőt, sikeresen le is „cigányozta” őt, és egyben egy jót rasszistázott is. Ezt még tetézte azzal, hogy nemhogy bocsánatot kért volna, inkább ráerősített az egészre a Facebookon. Kommentátorunk, Ardamica Zorán szerint a 21. században kultúrember ilyet nem tesz.

Kis kormányfői rasszizmus: Matovič most nem a magyarokkal, hanem a romákkal viccelődött, Cigániková kárára
Fotó: TASR

Sok mindenkit sikerült szerdai sajtótájékoztatón megsértenie Igor Matovičnak, ahol főleg az SaS politikusait, Richard Sulík pártelnököt és Janka Bittó Cigánikovát, a párt egészségügyi szakértőjét, a parlament egészségügyi bizottságának elnökét ekézte.

Amellett, hogy a kormányfő hazugnak, a Penta lobbistájának, az egészségügyhöz nem értő embernek nevezte Cigánikovát, még le is cigányozta, és rasszistázott is egy jót:

egy félmondattal még azt is odaszúrta Cigánikovának, a hazugságra való hajlam „kicsit a nevében is van”. Vagyis hazudik, mint egy cigány.

Matovič erre még rá is erősített egy Facebook-poszttal, amelyben a szlovák értelmező szótárra hivatkozik, ami szerint: cigániť – hazudni, füllenteni. Valószínűleg nem értette, hogy ebben mi a rossz, mert a befotózott szócikk mellé még azt is odaírta, hogy csak a rosszhiszemű emberek terjesztik emiatt róla, hogy rasszista. A bejegyzéséhez fűzött kommentárok megmagyarázzák, hogy ahogyan a néger szót sem használjuk már egy ideje, úgy a cigániť – magyarul cigánykodik – kifejezést is kerülni kellene.

Slotai és dankói mélységek

Cigánikovát többen is megvédték a Facebookon. Párttársa Lucia Nicholsonová szerint Matovič ezzel slotai és dankói mélységekbe merült.

„Így beszélt Slota Dzurindáról, akit szintén »kis cigánynak« szokott hívni, »aki nem hazudik, hanem cigánykodik«” – írta bejegyzésében Nicholsonová.

- Ugyanígy nyilatkozott rólam is egy másik hasonszőrű, aki túlságosan hitt magában. Andrej Dankóról van szó, aki úgy hívott engem, hogy a kis cigánylány a SaS-ból.”

Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszternek is Andrej Danko jutott eszébe a kormányfő szavairól. „Nagyon szomorú ilyet hallani a miniiszterelnöktől. Ahogyan emiatt bíráltuk Andrej Dankót, ugyanúgy kommentáljuk ezt most is” – jelentette ki Gröhling.

Ravasz: így tiszteli Matovič a romákat

Ravasz Ábel (Híd) volt romaügyi kormánybiztos szerint Matovič ezzel azt mutatta meg, hogymennyire tiszteli a romákat, akik pedig meglehetősen nagy számban szavaztak rá. „Ez az új politikai kultúra?” – tette fel a kérdést bejegyzésében a Híd politikusa.

Összefogás: előítéletek helyett egyenlőséget

Matovič szavait elítélte az Összefogás is. „Ahogy akkor is felszólaltunk, amikor a magyarokat sértette meg a miniszterelnök, úgy most sem maradhatunk szótlanok. A kisebbségek előítéletek helyett egyenlőséget és jogaik védelmét érdemlik! – írta Instagram-bejegyzésében a párt. -

Vállalhatatlan, hogy bármilyen embercsoportról ilyen módon nyilatkozzon egy ország miniszterelnöke. Ez a beszédstílus még a kocsmában sem elfogadható, a kormányfőnek jobban meg kéne válogatnia a szavait!”

Korábban a magyarokkal viccelődött

Az Összefogás ezzel Matovičnak arra az egy hónapja, szintén egy sajtótájékoztatón elhangzott elszólására célzott, amikor a kormányfő a nyelvbotlását azzal kommentálta, hogy „elnézést, hogy magyarul beszéltem”. Szerinte ez a szlovákok közt bevett szófordulat, nem akarnak vele senkit megsérteni.

Magyarul vagy törökül?

Matovič néhány nap elteltével ezért bocsánatot kért a magyaroktól, miután „magyar tanácsadója” Berényi József is figyelmeztette a hibára. „Az urak most figyelmeztettek, hogy ez nem fair, igaz, én sem gondoltam komolyan, de értem, hogy ez sértő lehet” – kért elnézést Matovič. Akkor azt mondta, hogy a magyarok sértegetése helyett inkább majd a törököket fogja sértegetni. „Legközelebb majd azt mondom, hogy »ez törökül volt«, hogy senkit se sértsek meg” - tette hozzá a bocsánatkéréshez a kormányfő.

- lpj -