Kis szlovákiai magyar táblaügy...?

2011. február 9. - 15:14 | Régió
KOMÁROM - Csáky Pál február 8-án közzétett blogbejegyzésében identitászavarnak nevezi és tágabb értelemben „szellemi nyomorunk” egyik megnyilvánulásaként minősíti azt a levelet, amelyet Tóth János, a komáromi Selye János Egyetem rektora írt Albert Sándornak, a Pro Selye Universitas Comaromiensis nonprofit szervezet igazgatójának azoknak az emléktábláknak az ügyében, amelyek azt hirdetik, kiknek köszönhető a Selye Egyetem megalapítása.
A rektor ebben a – szlovák nyelven megírt – hivatalos levélben figyelmezteti a címzettet, hogy az egyetem Konferencia-központjában elhelyezett, ám az említett a szervezet tulajdonában levő 2 emléktábla ellentétes a nyelvtörvénnyel. Hogy világos legyen: azokról a táblákról van szó, amelyeket az egyetem megalapítását jóváhagyó törvénytervezet elfogadása alkalmából leplezett le Csáky Pál akkori miniszterelnök-helyettes és Szigeti László oktatásügyi államtitkár.

Az ügyben megkerestük Tóth Jánost, aki egyrészt azt nyilatkozta az ügyben, hogy pusztán a táblák tartalmában is rengeteg a kifogásolnivaló, tárgyi és etikai szempontból egyaránt. Az egyetem létrehozását ugyanis nem csupán 20, hanem közel 80 képviselő, nem 5, hanem 8 miniszter támogatta, és néhány rajta szereplő személy – például éppen Csáky Pál és Szigeti László – hivatali megnevezése is pontatlan. Másrészt kertelés nélkül elismerte: valóban a nyelvtörvényre hivatkozott, amit utólag már ő maga sem tart szerencsés lépésnek. „Viszont tudni kell – tette hozzá –, hogy egyetlen célom volt az egésszel. Nevezetesen az, hogy elkerüljük az esetleges büntetéseket, mert azokra tényleg semmi szükségünk. Nekünk a munkatársaink bérét, a hallgatók ösztöndíját és hasonló tételeket kell kifizetnünk, nem a nyakunkba rótt bírságokat. Ami pedig a levél nyelvét illeti: egyszerűen azért íródott szlovákul, mert a Konferencia-központunk tulajdonosát képviselő személynek, Komárom város polgármesterének, Anton Mareknek is elküldtük.”

Albert Sándor – aki egyébként a táblaavatás idején az egyetem rektora volt – időközben válaszlevelet küldött, amelyben közölte: a feltüntetett kifogásokra adekvát jogi elemzések után adnak majd érdemi választ.

Vas Gyula