A kisebb bevételű embereknek segít a végrehajtásokról szóló módosítás, amely januártól máris életbe lép

2021. október 20. - 12:12 | Belföld

A végrehajtások során nagyobb mértékben figyelembe veszik majd a fizetés nagyságát és a növekvő megélhetési költségeket. Mindez a kormányhatározatból következik, amelyet szerdán hagytak jóvá.

A kisebb bevételű embereknek segít a végrehajtásokról szóló módosítás, amely januártól máris életbe lép
Milan Krajniak munka-, család- és szociális ügyi miniszter (Fotó: Cséfalvay Á. András)

A módosítás célja, hogy motiválja az adósokat a munkavállalásra, és nem áll majd fenn annak a veszélye, hogy a végrehajtás következtében a megszerzett jövedelem aránytalanul csökkenni fog.

A határozat szerint az alap védett összeg a létminimum 100 százalékáról a 140 százalékára emelkedik fizikai személy esetében.

Az igazságügyi minisztérium, amely a javaslat beterjesztője, már korábban is rámutatott arra, hogy a hatályos jogszabályok nem veszik figyelembe az adós fizetésének nagyságát.

A módosítás után nő annak az összegnek a határa, amely felett a nettó bér fennmaradó részét korlátozás nélkül levonhatják. A jelenlegi határ 327 euró, a módosítás után pedig a levonás korlátozás nélkül csaknem olyan összeg felett valósítható majd meg, ami jelenleg 916 euró körül mozog.

A rendelkezés 2022. január elsejétől lép életbe, hogy a lehető leghamarabb alkalmazhassák a gyakorlatban a pandémia következményeire is tekintettel.

A koalíciós képviselők egyetértettek abban, hogy a végrehajtásokat érintő változások elsősorban a kis jövedelmű csoportoknak segítenek majd. Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter közölte, a végrehajtással kapcsolatos változások megközelítőleg fél millió embert érintenek.

Mária Kolíková igazságügyi miniszter kiemelte, a változások nem érintik az elsőbbségi behajtásokat. „Az olyan végrehajtások, amelyek az adóval, a tartásdíjjal, az egészségkárosodással, különösen a bűncselekmény által okozott kártérítéssel kapcsolatosak, úgynevezett elsőbbségi behajtások, ezekre pedig ez a szabad rezsim nem vonatkozik” – magyarázta.


(TASR)