A kisebb gond az ország főügyészével, Maroš Žilinkával az lenne, hogy simán hülye

Barak László | 2022. január 5. - 16:31 | Vélemény

Azon nincsen semmi csodálkoznivaló, hogy az ifjúkommunista kamaszból politikai maffiózóvá nőtt Robert Fico agymenést kap a Szlovákia és az Amerikai Egyesült Államok megkötendő államközi védelmi szerződésétől. Hiszen ellenzéki politikus ő, akinek létérdeke, hogy bármiben ellenkezzen a jelenlegei kormánnyal és annak bel- vagy külpolitikai kurzusával. Pláne, ha kutyaszorítóban kell kalkulálgatnia, hogy mikor jelenhetnek meg nála a NAKA kommandósai… És egyáltalán nem azért, mert már az óvodában sarló/kalapács volt neki a jele, az amerikaiak meg az ügyeletes ellenségei...

A kisebb gond az ország főügyészével, Maroš Žilinkával az lenne, hogy simán hülye
Maroš Žilinka - TASR

Egyébként sajna a Ficó-féle aktív politikusokon kívül egyre többekben munkál errefelé az Egyesült Államokkal szembeni önsorsrontó utálat. Talán azért, mert felnőtt a rendszerváltás óta egy olyan korosztály, amelynek tagjai a szovjet típusú kommunista diktatúra után születtek, és fogalmuk nincsen, milyen volt a pártállami rezsim. Az idősebbek pedig talán azért nosztalgiáznak, mert elég rég volt, hogy azt is pártállami ukázokkal regulázták, milyen frizurája lehet az elvtársaknak, avagy mennyire legyen rövid az elvtársnők szoknyája... Aztán meg van persze jónéhány szerencsétlen hülye is!

Mindegy, mindig is így volt, ha belenyugszol, ha nem, a kutya ugatott, a karaván meg haladt, ahogy akart.

Az a tény viszont azért figyelemreméltó, hogy az országos főügyésszel kapcsolatban legyen szükséges elgondolkodni, egy megvásárolható gazemberrel, vagy egy korlátolt szellemi képességű közéleti trollal van-e dolga az embernek. Igen, Maroš Žilinkáról van konkrétan szó, aki kedden úgymond, az ország szuverenitásáért aggódva ment neki a szlovák-amerikai védelmi együttműködést szabályozni hivatott szerződéstervezetnek. Egy olyan dokumentumnak, amelyhez hasonlót már rég aláírt a NATO-tagállamok többsége. Aminek többek között az a célja, hogy ne lehessen úgy elintézni Szlovákiát, mint ahogy annak idején Putyinék Ukrajnával tették. Mármint, hogy katonai erővel jusson eszükbe rendezkedni Közép-Európában úgy, mint amikor a Krímet kanyarították ki maguknak Ukrajnából…

A kisebb gond Žilinkával az lenne, hogy simán hülye, hiszen láttunk mi már ilyesmit. Akár kormányokat... Vagy talán nem akad néhány korlátolt alak a jelenlegiben is? Miközben egyetlen kormányban egyetlen hülye is sok. Sőt, sokk...!

Nagyobb baj akkor van, ha az ország legfőbb ügyésze, akinek egyébként tilos politizálnia, tudatosan, a szélsőséges nacionalista, ruszofil pártok politikai céljai által befolyásolva akasztana tengelyt a saját kormányával. Megkérdőjelezve azt a politikai és katonai szövetségi rendszert, amelybe annak idéjén Szlovákia népe olyannyira vágyakozott. És önszántából kéredzkedett, majd lépett be!

Hogy az utóbbi helyzettel kerültünk szembe, annak ordító bizonyítéka, hogy Maroš Žilinka éppen Moszkvába készül! Mégpedig azért, hogy megünnepelje az orosz ügyészség megalapításának 300. évfordulóját. Na, kivel is? Azzal az orosz főügyésszel, Igor Krasznovval, aki számos orosz állami tisztviselővel együtt azért került az Európai Unió (Figyelem, az EU mi – mármint Szlovákia is - vagyunk!) szankciós listájára, mert komoly szerepet játszottak és játszanak az orosz ellenzékiek bebörtönzésében, akár likvidálásában. Lásd például Alekszej Navalnij sikertelen megmérgezését, majd bebörtönzését!