Kisebb mértékben nőnek a jövőben a csehországi nyugdíjak, mint eddig

2023. március 4. - 16:22 | Külföld

Magas infláció esetén jóval kisebb mértékben növekednek a jövőben a csehországi nyugdíjak, mint eddig. A hatályos nyugdíjtörvény módosítását, amely ezt lehetővé teszi, szombaton fogadta el a cseh képviselőház.

Kisebb mértékben nőnek a jövőben a csehországi nyugdíjak, mint eddig
Illusztrációs felvétel (Pixabay)

Az eddig hatályos szabályok szerint a tavalyi kétszámjegyű, magas infláció következtében júniusban átlagban 1770 koronával kellett volna megemelni a nyugdíjakat. A mostani törvénymódosítás után azonban az átalagos nyugdíjemelés csak 760 korona lesz.

A jobbközép kormánykoalíció, amelynek a 200 tagú testületben 108 képviselője van, ötnapos rendkívül éles, ellenzéki obstrukciókkal teli vita után az ellenzék minden javaslatát a törvénymódosítás enyhítésére elutasította. A törvénymódosítási javaslat most a szenátus elé kerül, ahol a kormányoldalnak szintén jelentős többsége van, majd az államfőnek kell aláírnia. Petr Pavel megválasztott államfő bejelentette, hogy álláspontját jövő pénteken, beiktatása után hozza nyilvánosságra.

A kormányoldal szerint a nyugdíjak emelésének mérséklésére azért van szükség, hogy stabilizálhassák a közkiadásokat. Az állam az idén ezzel 19,4 milliárd koronát takarít meg. Az ellenzék szerint azonban a kormányoldal döntésével "meglopja" a lakosság védtelen, mintegy 3,5 milliós csoportját. A törvénymódosítást, s az elfogadás módját gyorsított eljárásban alkotmányellenesnek tartják, és már bejelentették, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak felülvizsgálatért.

Josef Stredula, a cseh-morva szakszervezetek konföderációjának elnöke jelezte, hogy mérlegelik egy országos tiltakozó megmozdulás megszervezését a kormányoldal által keresztülvitt döntés ellen.

Az eddig érvényes szabályozás szerint a múlt évi magas infláció következtében júniusban 11,5 százalékkal kellett volna emelni a nyugdíjakat, most azonban várhatóan csak 2,3 százalékos lesz az emelés.

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: