Kisebb sérülésekkel végződött az utolsó idei bikafuttatás Pamplonában

2017. július 14. - 11:10 | Kultúra

Kisebb, de nem a bikák szarvától származó sérülésekkel végződött az utolsó idei bikafuttatás Pamplonában pénteken.

Kisebb sérülésekkel végződött az utolsó idei bikafuttatás Pamplonában
Fotó: TASR/AP

Jon Ariceta, a Hospitalario de Navarra orvosának tájékoztatása szerint a futás után hat embert szállítottak kórházba, többségük eséskor szerezte sérülését.

Az idei nyolc bikafuttatás során összesen hat szúrt sebet okoztak a bikák, egyéb sérülésekkel - zúzódásokkal, törésekkel - mintegy ötvenen kerültek kórházba.

Az utolsó nap is bővelkedett feszült pillanatokban: az útvonal egyik éles és veszélyes kanyarjában több futó lapult a kerítéshez, hogy elengedje a nagy sebességgel érkező állatokat, ám nem mindegyik bika tudta bevenni a kanyart, nekiütköztek az embereknek és egymásnak.

Az ütközéstől az egyik férfi átrepült az állatok felett, egy másik alájuk került, és áttapostak rajta.

Az idei nyolc bikafuttatás közül a pénteki volt a leggyorsabb, 2 perc 10 másodpercig tartott, amíg a tucatnyi bikából álló csorda a kamrától befutott a 875 méterre lévő városi arénába, keresztül az óváros kanyargós utcácskáin a többezres, hangos és lelkes tömegben.

A futtatáson minden nap más spanyol tenyészet állatai vesznek részt, a zárónapra az andalúz Miura tenyészet 580 és 660 kilogramm közötti bikáit választották a szervezők.

Ez a tenyészet 1980 óta minden évben részt vesz állataival az eseményen, ezalatt összesen 16 szúrt sérülést okoztak a bikák szarvai.

A város védőszentje, San Fermín tiszteletére rendezett ünnepségek péntek este látványos tűzijátékkal zárulnak, Pamplona pedig másnap elkezdi a visszaszámlálást a következő évi ünnepségsorozatig.

A 200 ezer lakosú navarrai városba ilyenkor 1,5 millióan látogatnak, a világhírű bikafuttatások helyszíne azonban egész évben vonzza a turistákat.

(MTI)

Címkék: bikafuttatás