Kisebbek a gleccserek, mint korábban becsülték

A világ gleccserei 18 százalékkal kisebbek, mint korábban becsülték - ezt állapította meg egy új tanulmány, amelynek szerzői arra figyelmeztetnek, hogy ez érzékenyen érintheti a világ néhány nagy folyójának vízutánpótlását.

Kisebbek a gleccserek, mint korábban becsülték
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Világszerte 215 ezer gleccser mintegy 158 ezer köbkilométernyi jeget tartalmaz - ismertették a ETH Zürichi Egyetem és a svájci országos hókutató intézett, a WSL tudósai hétfőn. 

A kutatócsoport a korábbiaknál részletesebb műholdas adatokból dolgozott, ami lehetővé tette a pontosabb becslést. Eredményeik szerint Ázsiában - beleértve a Himaláját, a Tibeti-fennsíkot és a közép-ázsiai hegységeket is - a korábban becsültnél negyedével kisebb a gleccserek volumene.

Daniel Farinotti, a tanulmány vezető szerzője rámutatott arra: az új kalkulációk fényében azzal kell számolni, hogy az ázsiai magashegységekből az eddig véltnél hamarabb eltűnnek majd a gleccserek.

A kutatók szerint idővel a gleccserek kiolvadása miatt csökkenhet az Indus folyó vízhozama, amely Kínából eredve Indián és Pakisztánon át 3200 kilométeres utat tesz meg az Arab-tengerig, de a több mint 2000 kilométert átszelő kínai Tarim folyó és a közép-ázsiai Aral-tó vízmennyisége is csökkenhet, és ez több száz millió embert érint, akiknek vízellátását ezek a vízbázisok nyújtják.

Az említett ázsiai térségekben a nyári olvadás jelentette vízkészlet 24 százalékkal eshet vissza az évszázad végére a mai állapotokhoz képest. Farinotti ezt a különbséget "nyugtalanítónak" nevezte. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy további ázsiai gleccsereket is fel akarnak mérni, hogy még pontosabb becslésekhez juthassanak.

(MTI)