A kisebbségek kérik, vonják be őket a Kultminorról szóló törvény kidolgozásába

2023. szeptember 21. - 17:11 | Belföld

A Kisebbségi Kulturális Alap (Kultminor) tevékenysége, és az alappal kapcsolatos törvény módosítása volt a nemzeti kisebbségekért és etnikai csoportokért felelős bizottság (VNMES) szerdai (szeptember 20.), 50. ülésének fő témája.

A kisebbségek kérik, vonják be őket a Kultminorról szóló törvény kidolgozásába
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A kormány emberi jogi, nemzeti kisebbségi és esélyegyenlőségi szakmai szervezetének tagjai kérték a kisebbségek részvételét a törvénymódosítás kidolgozásában – tájékoztatott a kisebbségi kormánybiztos hivatala.

„A bizottság tagjai kritizálták az alap működését, és rámutattak azokra a problémákra, amelyeket a késve megérkező támogatások okoznak. Az alap képviselőivel közösen a bizottság álláspontja az, hogy átfogóbb módosításra szorul a Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvény annál, mint amit a kulturális minisztérium előterjesztett"

– figyelmeztetett Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos.

A minisztériumi javaslat tartalmazza a vietnami kisebbség támogatásának garanciáit és az alap forrásainak 500 ezer eurós általános növelését.

„A kisebbségek képviselői tartalmi és eljárási szempontból is kritizálták a tervezett módosításokat, a bizottság ezért felkérte a tárcát, hogy a bizottság által kijelölt szakértők részvételével állítson fel bizottságot a Kultminorról szóló törvény módosításának előkészítésére"

- tájékoztatott Bukovszky.

A bizottság jóváhagyta a vietnami kisebbség hivatalos elismerésére vonatkozó jogszabály módosítását is, ennek a kisebbségnek új képviselője lesz a bizottságban. A személyi állomány további bővítéssével a legutóbbi két népszámlálás kapcsán a ruszinok képviseletére reagálnak.

„A ruszin kisebbségnek kettő helyett három képviselője lesz a bizottságban"

– közölte a kormánybiztos.

A nemzetiségi kultúráról, oktatásról és a kisebbségi nyelvhasználatról szóló bizottsági jelentést mostantól nem két- hanem háromévente kell elkészíteni.

TASR


VÁLASZTÁSI INTERJÚK: Új epizód minden nap 18:00-kor a Paraméteren - egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink:

Címkék: Kultminor