A kisebbségek problémái mindannyiunk életére hatással vannak - véli az államfő

2022. június 21. - 21:11 | Belföld

A kisebbségek problémáinak kezelése mindannyiunk életére hatással van - mondta a Szlovákiában élő kisebbségek képviselőivel folytatott keddi megbeszélés után Zuzana Čaputová köztársasági elnök.

A kisebbségek problémái mindannyiunk életére hatással vannak - véli az államfő
Zuzana Čaputová (TASR)

„Nem választható el az ország egyenlő társadalmi fejlődésére irányuló törekvésektől az, hogy megteremtjük-e a méltó élet, a gazdasági, illetve a kulturális fejlődés feltételeit minden egyes ember számára" – hangsúlyozta az elnök asszony, és hozzátette, szó esett a gömöri Sajó folyón történt ökológiai katasztrófáról, a kisebbségi kultúra finanszírozásának problémáiról vagy a kisebbségi törvények előkészítésével kapcsolatos kérdésekről is.

Čaputová elmondta, szó volt a marginalizálódott közösségek szociális visszaeséséről, a hátrányos helyzetű régiók infrastrukturális fejlesztési programjaira szánt uniós források alacsony összegéről, valamint a háború elől menekülő ukrán gyerekek iskolai integrációjáról is.

„Meggyőződésem, hogy foglalkozni kell ezekkel a problémákkal. Fel fogom vetni ezeket a kérdéseket, amikor a kormány tagjaival találkozom, és a régiókban tett látogatásaim során is" – fogalmazott az államfő a közösségi hálón.

TASR