A kisebbségi jogi törvény lesz az új kisebbségi bizottság első nagy feladata

2021. július 13. - 15:46 | Belföld

Nagyrészt átalakult a legutóbbi választáson a kormány kisebbségi bizottsága, a választáson összesen 166 kisebbségi szervezet vett részt. Az öt magyar képviselői helyre 12-en jelentkeztek, közülük választotta ki a 33 szervezet által delegált választó az 5 rendes tagot. Emellett 3 póttagot is választottak a szervezetek képviselői.

A kisebbségi jogi törvény lesz az új kisebbségi bizottság első nagy feladata
Fotó: Paraméter

A bizottság magyar 5 magyar tagjából két új embert választottak meg a magyar szervezetek levélszavazással voksoló képviselői. Az előző ciklusból folytatja a munkát Bárdos Gyula., a Csemadok elnöke, az MKP elnökségi tagja, Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának vezetője, valamint Szekeres Klaudia jogász. Új tag lesz viszont Haraszti Gyula szerkesztő, operatőr és Ravasz Ábel, aki a korábbi választási ciklusban a Híd színeiben a roma kisebbségi ügyi biztos posztját látta el. Ezúttal nem választották meg tagnak Bauer Edit (MKP) korábbi európai parlamenti képviselőt.

Bukovszky László kisebbségi ügyi biztos, a bizottság elnöke elégedett a választás eredményével, és magával a választási folyamattal is. „A megválasztott tagok mandátuma négy év, a következő választásra 2025-ben kerül sor” – tájékoztatta a Paramétert Bukovszky László.

A bizottság elnöke szerint lesz változás a testület munkájában.

„Nemcsak a magyar tagok összetétele változott meg, hanem új embereket küld a bizottságba a roma, a cseh, a lengyel, az orosz és a zsidó kisebbség is – mondta Bukovszky – Ők új energiát, restartot hozhatnak a kisebbségi bizottság munkájába.”

Készül a kisebbségi törvény

A testület feladata a kisebbségek jogállásáról szóló jogszabály elkészítése, véleményezése. Bukovszky szerint szeptemberben meglehet az első változat. „Most elsősorban a kisebbségi törvény javaslatának véleményezése lesz a legfontosabb feladat, az előkészítésben való aktív részvétel” – magyarázta Bukovszky. –

A bizottság következő ülésére szeptemberben kerülhet sor, én úgy vélem, hogy a kisebbségi törvény tervezete augusztus végére elkészülhet, és szeptemberben már a sajtónak is bemutatható lesz.”

A kisebbségek jogállásáról szóló törvény elfogadását a kormányprogram is tartalmazza, az előkészítésének már tavaly be kellett volna fejeződnie.

A bizottságnak 5 magyar tagja van

A kormány kisebbségi bizottsága tanácsadói szerepkört tölt be a kabinet mellett. A tagjait a kisebbségi szervezetek képviselői választják, a tagok mandátuma 4 év. Huszonhárom választott, a 13 elismert szlovákiai kisebbséget képviselő tagja van, az elnöke a mindenkori kisebbségi ügyi biztos, jelenleg Bukovszky László. A kisebbségi képviselők száma bizonyos mértékig a kisebbségek számarányát próbálja követni: a magyar kisebbségnek 5, a romának 4 képviselője van, a ruszin, a cseh és az ukrán 2-2 képviselővel rendelkezik, a többi kisebbség 1-1 tagot választ.

A testületnek van még nyolc, ugyancsak szavazati joggal rendelkező tagja a kormányzati oldalról, képviselteti magát benne például a belügyminisztérium, a külügyminisztérium, az oktatási és a kulturális minisztériumok is. Velük együtt összesen 32 szavazattal rendelkező tagja van a testületnek.

- lpj -