A kisebbségi kormánybiztos kétnyelvűséget javasol a postán is

2018. április 27. - 15:44 | Belföld

Azokon a településeken, ahol a kisebbségek számaránya eléri a 20%-ot, a nyelvi jogok alkalmazása a Szlovák Postára is kiterjedne. Ez pedig azt jelentené, hogy minden nyilvános feliratot és tájékoztatást két nyelven kellene feltüntetni.

A kisebbségi kormánybiztos kétnyelvűséget javasol a postán is
Fotó: Paraméter

Ezt Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos javasolta, aki ezzel kapcsolatban levelet írt Róbert Gáliknak, a Szlovák Posta vezérigazgatójának. 

A levélben rámutatott, hogy azokon a településeken, ahol a kisebbségek számaránya 20% felett van, nem csak az életveszélyt jelző, kötelező feliratokat kellene kétnyelvűen feltüntetni. „A szolgáltatások minőségének a javítása céljából kétnyelvűen lehetne feltüntetni minden nyilvános feliratot és tájékoztatást” – közölte Bukovszky. Bízik benne, hogy a Szlovák Posta az egyik legnagyobb szolgáltatást nyújtó intézményként, a megadott településeken, felelősségteljesen áll hozzá a kezdeményezéshez. 

Martina Macková, a Szlovák Posta szóvivője azt mondta a TASR-nek, hogy a társaság betartja az érvényes törvény által megszabott előírásokat a kötelező információk esetében. „Ha a törvények nem írják elő az információk kisebbségi nyelven való feltüntetését, és csupán ennek lehetőségét említik, akkor a Szlovák Posta a technikai és gazdasági lehetőségeihez mérten, minél szélesebb körben igyekszik két nyelven feltüntetni az információkat” – közölte Macková. 

Február közepén Bukovszky arról tájékoztatott, hogy eltávolították a szöveges feliratot tartalmazó közlekedési táblák fokozatos kétnyelvűsítésének adminisztratív akadályait. A tiltó és utasítást adó jelzőtáblákról van szó, valamint a tájékoztató, irányjelző és kiegészítő táblákról. Ez több mint 600 települést érint. Bukovszky ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy nem sorozatos cseréről, hanem a táblák fokozatos kicseréléséről van szó, ami az ez iránti érdeklődéstől és az anyagi lehetőségektől fog függeni. 

A kormánybiztos a Híd több képviselőjével együtt azt is jelezte, hogy a kisebbségi nyelvi jogok alkalmazásán belül azon igyekeznek, hogy a 112-es segélyhívószám is szolgáltasson információkat a kisebbségek nyelvén.

TASR