Kisebbségi Kulturális Alap: a húsvéti rendezvényből ne legyen karácsonyi koncert!

2020. április 10. - 13:23 | Belföld

Elindult a szerződések aláírása a Kisebbségi Kulturális Alapban, először az ösztöndíjat elnyert pályázókkal kötnek szerződést, majd következik a többi sikeres pályázó is. Kérdés, hogy mi lesz azoknak a rendezvényeknek a sorsa, amelyeket a járvány miatt nem tudnak megtartani, de támogatást kaptak. Hamarosan döntenek az országos versenyek, például a Duna Menti Tavasz vagy a Jókai Napok sorsáról is.

Duna Menti Tavasz
Fotó: Cséfalvay Á. András

„Már kiküldtük az első szerződéseket, az ösztöndíjasokat soroltuk előre, és jövő héten mi is elkezdjük aláírni a visszaérkezett szerződéseket, és utalni a támogatást” - tájékoztatta a Paramétert Molnár Norbert, az alap igazgatója. A szerződést, amely tartalmazza a megítélt támogatás összegének megfelelően módosított költségvetést is, előbb a pályázó kinyomtatja, aláírja, és beküldi az alapnak, ahol szintén aláírják a dokumentumot. Ez a folyamat tehát személyi kontaktus nélkül zajlik.

Online döntenek a szakmai tanácsok

Folytatódnak a szakmai tanácsok ülései is, de csak távúton, videókonferencia segítségével. „Jövő héten videokonferenciát tart az első tanács, amelynek az ülése elmaradt. Három tanács ülése van még hátra, a magyar művészeti tanácsé, a roma közművelődési és a multikulturális projektek tanácsáé - mondta az igazgató. -

A magyar művészeti tanács először az ösztöndíjakról dönt majd, ezen az ülésen próbáljuk ki, hogy hogyan tud működni a döntéshozatal videókonferencián keresztül.”

Az így szerzett tapasztalatok alapján szervezik majd meg a további üléseket is. „Azért kezdünk az ösztöndíjakkal, mert ott nem kell meghallgatni a pályázókat” - mondta Molnár.

Azoknak a pályázóknak, akik több mint 25 ezer eurót kértek, be kell mutatniuk projektjüket a szakmai tanácsnak. „Ha az ösztöndíjakról sikerül döntenie a tanácsnak, akkor a meghallgatásokat is megpróbáljuk majd beleépíteni az videókonferenciákba” - mondta Molnár.

Duna Menti Tavasz, Jókai Napok

A művészeti tanács előtt áll még a döntés a legnagyobb szlovákiai magyar kulturális és művészeti rendezvények támogatásáról, csak most kerül majd napirendre a Jókai Napok, a Duna Menti Tavasz, a Tompa Mihály Országos Verseny vagy népművészeti országos versenyek pályázata.

Kérdés, hogy ezeket a versenyeket hogyan és mikor lehet megvalósítani, az már biztos, hogy a rendes tavaszi időpontban nem kerül sor rájuk.

„Videokonferencián meghallgatjuk majd a pályázókat, és a tanács ez alapján, annak ismeretében fog dönteni a támogatásról, hogy lát-e esélyt az országos rendezvények idei megszervezésére, lebonyolítására” - mondta Molnár.

Április második felében utalnak

Az alap igazgatója bízik benne, hogy az ösztöndíjakat – ha a pályázó minden szükséges dokumentumot csatol –, már április második felében elkezdik kifizetni. „Utána fizetjük ki azokat a pályázókat, akik egész éves tevékenységükre kaptak támogatást” – mondta Molnár.

A koronavírus miatt életbe léptetett intézkedések elsősorban a kulturális rendezvények szervezőit sújtják, de pontos útmutatással a KKA sem tud szolgálni nekik. „Mi annyit megtettünk, hogy

2021. március 31-ig toltuk ki a pályázatok megvalósításának határidejét, függetlenül attól, hogy a pályázó mikor jut hozzá a támogatáshoz.

Ennyiben tudtunk segíteni – magyarázta Molnár. – De aki húsvéti akciót tervezett, az valószínűleg nem fogja tudni megvalósítani. Annak nem látom értelmét, hogy ő mondjuk kérvényezze, hogy húsvéti akció helyett inkább karácsonyi koncertre költi el a pénzt.” A szervezőket kérik, hogy mindenképpen konzultáljanak az alappal a rendezvényeik módosított megvalósítási terveiről.

Kulturális dömping

Tartanak attól is, hogy az év második felében, főleg az utolsó negyedévben kulturális dömping lesz, minden szervezet az év végén akarja majd megvalósítani akcióját. „Ennek szintén nem lenne sok értelme, mert a sok egy időben tartott rendezvénynek nem lesz közönsége” - véli az igazgató.

További nagy kérdés a nyári, kültéri rendezvények, fesztiválok sorsa. „Ha nyáron is érvényben lesznek a korlátozó intézkedések, akkor idén feltehetően ezekről le kell mondanunk” – mondta Molnár. - Azt kell figyelembe venni, hogy a járvány nemcsak a szlovákiai magyar kultúrát sújtja, idén nem lesz Wimbledon, elhalasztják a foci-Eb-t és az olimpiát is.” Várhatóan elmarad a júliusra tervezett Gombaszögi Nyári Tábor is, a szervezők jövő héten jelentik be, hogy mi lesz a tábor sorsa.

Molnár arra nem lát lehetőséget, hogy a szervezők az online térben valósítsák meg a tömegrendezvényüket. „Ha egy rendezvény nagyközönségnek készül, annak nem látom értelmét, hogy youtube-csatornán keresztül közvetítsék” - mondta az igazgató.

Lajos P. János