Kisebbségi Színházi Fesztivált szervez a Komáromi Jókai Színház

2023. március 26. - 16:46 | Kultúra

A Komáromi Jókai Színház szervezésében valósul meg idén első ízben a Kisebbségi Színházi Fesztivál Komáromban. A seregszemle egyik előadásának, a Szívhangok társulat Megeshetne másképp! című alkotásának az Egressy Béni Városi Művelődési Központ nagyterme ad otthontm március 30-án.

Kisebbségi Színházi Fesztivált szervez a Komáromi Jókai Színház
Csoszó Gabriella felvételei - Továbbiakért kattints!

Az előadás középpontjában egy fiatal nő, Ramóna története áll, akinek éppen első kislánya születik meg. A cselekmény egészségügyi dolgozók, szülészeti aktivisták, roma és nem roma nők személyes történeteire épül. A darabban a történetek elbeszélői maguk játszanak.

Ramóna története arról szól, hogy:

- hova jó születni, hol van jó helye egy kisbabának

- egy gyerek születése körül milyen sok emberi kapcsolat alakul

- mennyire egyedül lehet maradni akár sok ember között is

- a nők mennyire tudják támogatni, máskor pedig akadályozni egymást

- az intézmények tovább nehezítik a nehéz helyzetben lévők sorsát

- néha egy aláíráson múlik az egész

- milyen könnyen elveszíthetjük a kontrollt saját életünk fölött.

A SajátSzínház 2017-ben az Éljen soká Regina! című előadással mutatkozott be a Trafóban. 2020-ban a SajátSzínházból kinőtt egy önálló, Szívhangok elnevezésű alkotóközösség.

A “Regina” szomolyai roma nőkből álló szereplő gárdájához a helyi közösség további tagjai, egészségügyi dolgozók, nőjogi és születésjogi aktivisták, segítő szakemberek csatlakoztak.

A társulat munkájával azt állítja, hogy a társadalmi megosztottság felszámolható, és, hogy az alkotó kisközösségek képesek újszerű válaszokat találni a társadalmi kihívásokra.

"A színháznak azon irányzatai felé tájékozódunk, amelyek konkrét és akut társadalmi kérdések megjelenítésén dolgoznak, kísérleteznek ezek hiteles formáival, és ennek érdekében civil embereket is bevonnak a színházi munka valamely fázisába. Ezek szükségszerűen transzdiszciplináris vállalkozások, amelyekben kutatók, érintettek, segítő szakemberek és művészek együtt megpróbálják szisztematikusan megérteni a társadalmilag legkiszolgáltatottabb csoportok tagjainak tapasztalatait, majd közösen artikulálni ezeket a nyilvánosság számára." (Proics Lilla interjúja Horváth Katával, Revizor)

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: