Kisebbségügyi osztály jött létre a kulturális minisztériumban

A nemzetiségi kisebbségi kultúra osztálya igazgatót keres.

Hét év elteltével újból működik a kisebbségi kulturális osztály a Szlovák köztársaság kulturális minisztériumában, amely a nemzeti kisebbségek kultúrpolitikájával hivatott foglalkozni. “A Kisebbségi Kulturális Alap után ez az osztály volt a második kiemelt célom. Ezzel ugyanis nagy hiányt pótolunk a hazai nemzeti kisebbségek kulturális életében” - mondta Rigó Konrád, államtitkár, aki szerint a pénzügyi támogatási rendszer mellett nélkülözhetetlen a koncepcionális és stratégiai anyagok kidolgozása.

Most készül az országos kulturális stratégia első akcióterve. Ezen terv kisebbségi vonatkozású részének kidolgozásában már az új osztály is részt vesz. Ez az osztály fogja összegezni a Kisebbségi Kulturális Alap működésének tapasztalatait és várhatóan az év folyamán egy törvénymódosítást készít elő, amely megkönnyítheti az alap mindennapi munkáját. Az újból létrehozott osztály első feladata, hogy  elemzést készítsen  a regionális illetve a kisebbségi kultúrák jogi helyzetéről Szlovákiában és a környező V4-es országokban. Továbbá az Állami statisztikai kimutatás programján belül (mely a 2015  ̶  2017 éveket érinti) a kisebbségi kulturális osztály kidolgozza a felméréshez a módosított dokumentumokat. A statisztikai felmérés célja hogy feltérképezze a  nemzetiségi kissebségek tavalyi tevékenységét és támogatását.

Az említetteken kívül az osztály hosszútávú és fő feladata a koncepcionális és stratégiai anyagok kidolgozása lesz a kisebbségi kultúrák jelenlegi helyzete és igényei alapján. Rigó szerint “fontos, hogy a stratégia irányáról nagy volumenű vita kerekedjen. Ezt többek között a Kisebbségi Kulturális Alap koordinációs és szakmai tanácsaival, valamint a kormány kisebbségi tanácsával folytatott diszkusszió biztosítja.”

A nemzeti kisebbségi kultúráért felelős osztály igazgatóját legkésőbb márciusig nevezik ki. Az igazgatói állás versenypályázatát a kulturális minisztérium a jövő hét folyamán nyitja meg. A kulturális államtitkár elmondása szerint bízik abban, hogy minél többen jelentkeznek, mert az növeli a pályázók motivációját és a nyilvánosság érdeklődését is az új osztály iránt.

(para)