Kiselsős van a családban? 100 eurót kapnak a szülők októberben

2019. június 25. - 22:01 | Belföld

Az alapiskola első osztályát kezdő kisdiákok szülei 100 eurós egyszeri hozzájárulást kapnak az államtól, melyet a szükséges tanszerek megvásárlására fordíthatnak.

Kiselsős van a családban? 100 eurót kapnak a szülők októberben
Illusztráció (Fotó: Cséfalvay Á. András)

A családi pótlékról szóló törvény módosítását, melyet a Smer-SD képviselői kezdeményeztek, kedden fogadta el a parlament. A javaslat beterjesztői között szerepel Alena Bašistová független képviselő és Magdaléna Kuciaňová, az SNS képviselője is. A kiselsősök szülei októberben kapják meg automatikusan a hozzájárulást a családi pótlékkal együtt, nem kell azt külön kérvényezniük. Az erről szóló törvénymódosítást a jelen lévő 147 képviselőből 121 támogatta.

Az első osztályt megkezdő gyerekek adatait az egyes munkaügyi hivatalok a gyerekek, diákok és hallgatók központi nyilvántartásából fogják lekérni. Az iskolák szeptember végéig kötelesek bevinni az adatbázisba a szükséges adatokat.

2019-ben 6,2 millió eurót fordítanak az állami költségvetésből erre az intézkedésre. Idén 59 000, jövőre 59 300, 2021-ben pedig 59 600 elsős után fog az állam egyszeri hozzájárulást fizetni.

TASR