Kiska aláírta az állami jelképekről szóló törvény Híd által javasolt módosítását - tolhatja a magyar himnuszt bárhol, aki akarja...!

2019. május 22. - 17:08 | Belföld

Andrej Kiska államfő szerdán aláírta az SNS által jegyzett állami jelképekről szóló törvény Híd által indítványozott módosítását. Ez utóbbi tartalmazza azt a kitételt, hogy a magán- és jogi személyek továbbra is eljátszhatják vagy énekelhetik egy másik állam himnuszát.

Kiska aláírta az állami jelképekről szóló törvény Híd által javasolt módosítását - tolhatja a magyar himnuszt bárhol, aki akarja...!
Fotó: TASR

Az állami jelképekről szóló törvény a Híd módosítása után is kimondja, hogy a szlovák állami himnusz lejátszására vagy eléneklésére állami ünnepeken, emléknapokon, évfordulókon és más, országos vagy helyi jelentőségű események alkalmával kerül sor. Más állam himnuszát akkor játsszák le, ha jelen van az adott állam hivatalos küldöttsége. A Híd módosítása értelmében azonban ez a rendelkezés nem érinti a „magán- vagy jogi személyek azon jogát, mely lehetővé teszi, hogy lejátszhassák vagy elénekelhessék egy másik állam himnuszát”. A törvény a bírságok terén is módosult.

Az SNS által beterjesztett, állami jelképekről szóló eredeti törvényt Andrej Kiska államfő megvétózta, a vétót azonban a plénum május 10-én megtörte. Mivel az elnök a jogszabály egészét utalta vissza a parlamentnek újratárgyalásra, nem kerülhetett sor annak módosítására, csupán a törvény elutasítására vagy újbóli elfogadására. Ez utóbbi történt. Ezután gyorsított eljárásban tárgyalták és fogadták el a képviselők a Híd módosító javaslatát.

TASR