Kiska bejelenti, indul-e újra az elnökválasztáson. Fico le is csapott a témára

2018. május 14. - 13:09 | Belföld

Andrej Kiska államfő kedden (5.15.) jelenti be, hogy indul-e újra az elnökválasztáson.

Kiska bejelenti, indul-e újra az elnökválasztáson. Fico le is csapott a témára
Andrej Kiska (Fotó: TASR)

Erről hétfőn számolt be a közösségi oldalon Roman Krpelan, az elnök szóvivője.

„Holnap lesz a D nap. Andrej Kiska államfő elmondja, hogyan tovább. Lesz miről írni, lesz miről beszélni. Ha olyan egyszerű lenne, már régen megmondta volna. Nem az, és nem is lesz az” - fogalmazott az elnöki szóvivő.

Andrej Kiska bejelentésére várhatóan kedden délután kerül sor.

A következő elnökválasztás 2019 tavaszán lesz. Korábban több olyan információ is kiszivárgott az elnök környezetéből, miszerint Kiska vissza akar vonulni a politikától.

Robert Fico rögtön reagált is Krpelan bejelentésére. Az exkormányfő szerint az államfő a 4 évvel ezelőtti elnökválasztási kampánya során megszegte a szabályokat, és a megengedettnél sokkal több pénzt fordított a népszerűsítésére. A Smer elnöke felszólítja Andrej Kiskát, járuljon hozzá ahhoz, hogy nyilvánosságra hozzák a KTAG nevezetű cég 2013 – 2014-es pénzügyi beszámolóját.

Mint ismeretes, a Kiska családhoz tartozó KTAG utazási irodával kapcsolatban az adóellenőrök 2014-ben megállapították, hogy a cég jogtalanul igényelt vissza áfát. A KTAG akkor visszafizette az összeget, továbbá a kiszabott 15 ezer eurós büntetést is térítette, így az eset nem számított bűncselekménynek.

Fico úgy véli, nem véletlen, hogy az elnök keddre időzíti a bejelentést, óhajt-e indulni a jövőre esedékes választásokon, mert pont holnap ülésezik a parlament összeférhetetlenségi bizottsága, amelyik foglalkozni fog az említett beszámolókkal.

(TASR)