Kiska bízik benne, hogy a parlament csütörtökön már teljesíti kötelességét

Andrej Kiska köztársasági elnök abban bízik, hogy a parlament a megismételt alkotmánybíró-választáson már teljesíti kötelességét és megválasztja azt a 18 jelöltet, akik közül az elnök kiválasztja az új alkotmánybírókat.

Kiska bízik benne, hogy a parlament csütörtökön már teljesíti kötelességét
Fotó: Cséfalvay Á. András

„Ez az állam alapvető működésének és az emberek bizalmának kérdése“ – jelentette ki Kiska.

Mint ismert, a képviselők az alkotmánybíró-választás első fordulóján kedden egyetlen jelöltet sem választottak meg. A szavazáson 132 képviselő vett részt, 13-an nem voksoltak. A 119 leadott szavazat közül 66 volt érvényes, 53 pedig érvénytelen. Több képviselő, köztük a Smer politikusai is üres szavazólapokat adtak le, így tiltakozva az ellen, hogy a szavazás nyilvánosan zajlott.

A képviselők 37 jelölt közül választhattak miután Lucia Kurilovská még korábban visszalépett a jelöltségtől, kedden pedig Robert Fico is erre a lépésre szánta el magát. A ĽSNS is visszavonta Radovan Hrádek jelöltségét, a párt képviselői pedig nem vettek részt a keddi alkotmánybíró-választáson. Fico keddi sajtótájékoztatóján kijelentette, a Híd párt hozzáállása miatt fennáll a koalíciós szerződés felmondásának a veszélye.

TASR/para