Kiska búcsúbeszédében számot vetett, és közölte azt is, daganatos megbetegedés gyanújával kezelték

2020. augusztus 8. - 11:31 | Belföld

Az általa alapított Za ľudí trencsénteplici kongresszusán Andrej Kiska volt köztársasági elnök bejelentette, távozik az aktív politikából, de szót ejtett egyebekről is.

Kiska búcsúbeszédében számot vetett, és közölte azt is, daganatos megbetegedés gyanújával kezelték
Andrej Kiska - Fotó: Za ľudí / Facebook
Kapcsolódó cikk:

Remišová vagy Kollár - Kiska után új elnöke lesz a Za ľudí-nak

A Denník N idézett Kiska beszédéből. A távozóban lévő pártelnök elmondta, hogy pártként két feladatuk volt a megalakulásuk után. Ezek közül az egyik, hogy félreállítsák a hatalomtól a Smert, sikerült, a másik viszont, hogy egy erős koalíciós blokkot képezzenek, nem. Csalódásnak nevezte a választási eredményt, kétszámjegyű támogatottságra számított.

Közölte ugyanakkor, hogy súlyos hibát nem követtek el, a Smer erős ellenkampányba kezdett a választások előtt.

Beszélt arról is, hogy a Za ľudí párt nem egységes. "Csak akkor tekinthetnek ránk erős és elismert partnerként, ha egységesek vagyunk" - húzta alá. Hozzátette, a közösségi oldalakon helyenként úgy tűnik, hogy a párton belül nincs sem vita, sem demokrácia. "Utasítsuk vissza az intrikákat és a párt megbontására tett kísérleteket" - figyelmeztetett.

Kongresszusi beszédében felsorolta azokat a pártokat, amelyek a legközelebbi politikai partnerei lehetnek a Za ľudí-nak. itt említette a Progresívne Slovensko formációt, a Spolut, a KDH-t és az SaS-t.

Úgy véli, a pártnak nem szabad megváltoztatnia az eszméit és értékeit. "A politikai közép, az értelem és a szakmaiság pártja vagyunk. A párt új elnöke az új vezetéssel minden bizonnyal sikerre fogja vezetni a pártot.

Elárulta, kissé kellemetlennek tartotta a kifogásokat, mikor Veronika Remišovát biztosította támogatásáról a pártelnöki funkcióért folytatott csatában.

Beszélt arról is, hogy daganatos megbetegedés gyanújával vizsgálták.

"Két héttel ezelőtt az összes egészségügyi problémám mellett még daganatos megbetegedés gyanújával is kivizsgáltak" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a Nemzeti Onkológiai Intézetben járt e célból.

"Ha visszatekintek az elmúlt nyolc évre, soha nem sajnáltam, hogy beléptem a politikába" - szögezte le, kiemelve, hogy ez a beszéd részéről valószínűleg az utolsó a politikában.

"Ne féljetek álmodni, ne féljetek megváltoztatni a dolgokat. Talán az álmok nem válnak valóra és a dolgok nem fognak változni, de elégedettek lesztek, hogy megpróbáltátok. Hogy nem maradtatok a sarokban, hanem harcoltatok. Hogy az életeteknek van értelme" - zárta szavait Andrej Kiska.

(Denník N)

Címkék: Andrej Kiska, Za ľudí