Kiska centrista pártja Nyitra polgármesterét is beszippantja

2019. június 17. - 12:26 | Belföld

A tavaly novemberben Nyitra polgármesterének megválasztott Marek Hattas is csatlakozik Andrej Kiska hétfőn bemutatkozó új pártjához. Ennek apropóján adott interjút a DenníkN portálnak, ahol szót ejtett az új tömörülés irányvonaláról és arról is, az milyen új választási rendszert szorgalmazna.

Kiska centrista pártja Nyitra polgármesterét is beszippantja
wikipédia

A leköszönt államfő április elején szólította meg a fiatal regionális politikust az ajánlatával, amit Hattas elfogadott. A hétfőn bemutatkozó tömörülés Kiska köré szerveződik, és teret ad a konzervatívoknak, valamint a liberálisoknak is. Egy centrista pártról beszél a magát inkább városi liberálisnak tartó polgármester, amelyben helye van az inkább konzervatív Juraj Šeligának, a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom korábbi arcának is. Ettől még a közügyeket illetően vagy 90 százalékban egyetértenek.

Kiska választási reformjával kapcsolatban Hattas megjegyzete, van valami a beharangozott 79 egyéni választókör bevezetésének elképzelésében. Ugyanis számos párt a pozsonyi bázisára épít és ezért nem tükrözi az egész ország szükségleteit. A városvezető látja értelmét annak, hogy a helyi, regionális politikusok helyet kapjanak a "nagypolitikában".

Hattast korábban megszólította a PS/Spolu balközép pártkoalíció is, amelyik formációt szimpatikusnak találja. Elmondta, azért választotta Kiskát, mert az exállamfő egyértelműbb vezető, világosabb világnézettel, aki a nevezett koalíciónál már előrébb tart.

DenníkN