Kiska egyetért Lajčákkal és a Híddal

Andrej Kiska államfő bízik benne, hogy a kormány megbíz valakit azzal, hogy Szlovákiát képviselje a marrákesi konferencián. Ezt hétfőn jelentette ki Kassán (Košice). Kiska szerint ez a képviselő lehetne például a szlovák nagykövet, aki tolmácsolhatná Szlovákia kifogásait a migrációról szóló globális ENSZ-keretegyezménnyel kapcsolatban. Az elnök arról nem nyilatkozott, hogy ő maga részt vesz-e a konferencián.

Kiska egyetért Lajčákkal és a Híddal
Andrej Kiska - Fotó: Cséfalvay Á. András

„Nem tudom elképzelni, hogy például egy migrációról szóló EU-csúcson Szlovákia csak azért nem venne részt, mert a migráció a téma” – jelentette ki Kiska. Hozzátette: Szlovákia szerinte nem lehet modern ország, ha nem nyilvánít véleményt ilyen fontos témában. Az államfő egyben sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a migráció témája a populizmus hullámát váltja ki, melyet több politikus is meglovagol.  

Kiska emlékeztetett, hogy kedden találkozik Miroslav Lajčák (Smer-SD-jelölt) külügyminiszterrel, aki az ENSZ-keretegyezménnyel kapcsolatos parlamenti határozat miatt múlt héten benyújtotta lemondását. „Mindig büszkék voltunk a külügyminiszterünkre, arra, hogy világszínvonalú diplomata, hogy a véleményét a politikusok tiszteletben tartják világszerte, most meg egyszerre képesek vagyunk lejáratni az álláspontját, és ellene fordulni, gyakran csak a populista lózungok miatt” – mondta az államfő. Hozzátette: a témában azonos álláspontot képvisel, mint Lajčák és néhány politikai párt, köztük a koalíciós Híd.

A parlament múlt csütörtökön 90 támogató szavazattal elfogadta az SNS és a Smer-SD közös határozatát, mely szerint a kormánynak elutasító álláspontra kell helyezkednie a migrációról szóló globális ENSZ-keretegyezménnyel összefüggésben. Olyan intézkedéseket kell hoznia, amelyek értelmében Szlovákia kihátrál a dokumentum elfogadási folyamatából, amelyre az egyes kormányok és magas rangú képviselők marokkói találkozóján kerül sor december 10-én és 11-én.

A határozat azt nem mondja ki, hogy a marrákesi konferencián Szlovákiának nem kellene képviseltetnie magát. Andrej Danko (SNS) házelnök ugyanakkor leszögezte: bízik abban, hogy Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő betartja a szavát, és senki nem megy el Szlovákiából Marrákesbe. Azt, hogy a konferencián nem fog részt venni szlovák képviselő, Pellegrini múlt pénteki sajtótájékoztatón is megerősítette. Ugyanezen a napon Cséfalvay Katalin (Híd), a külügyi bizottság elnöke kijelentette: a Híd párt miniszterei a kormányülésen azért fognak síkra szállni, hogy Szlovákia képviseltesse magát a marrákesi konferencián. Szerinte a konferenciára a köztársasági elnök is elmehet, az ő részvételét a kormány nem befolyásolhatja.

(TASR)