Kiska: "A feleségem nevetve jegyezte meg, hogy utolsó alkalommal jelenik meg first ladyként"

Andrej Kiska köztársasági elnök utoljára szavazott ebben a minőségében, szokásához híven otthon, Poprádon adta le voksát az EP-választáson. „A feleségem nevetve jegyezte meg, hogy utolsó alkalommal jelenik meg first ladyként. Gyorsan elrepült ez az öt év, az emberekre bízom, hogyan értékelik ezt az időszakot” – mondta.

Kiska: "A feleségem nevetve jegyezte meg, hogy utolsó alkalommal jelenik meg first ladyként"
Andrej Kiska és felesége, Martina (Fotó: TASR)

Az újságíróknak nyilatkozva arra biztatott mindenkit, hogy menjen el szavazni, és megjegyezte, komoly dologról van szó.

„Mindenkinek, akinek meggyőződése, hogy az Európai Unió kiváló projekt, hogy Európa a miénk is, nekünk, a többségnek, akik így vélekedünk, el kell mennünk szavazni. Nem kellene megengednünk, hogy olyan emberek képviseljenek bennünket, akikkel nem azonosak az értékeink, például a szélsőségesek”

– hangsúlyozta Kiska. Arra figyelmeztetett, hogy az EU történetében először fordul elő, hogy egy ország ki akar lépni az unióból, szó van a többsebességes Európáról, gyakori téma az is, hogy az EU beleavatkozik az egyes országok politikájába. Szerinte fontos, hogy ezekben a nehéz időkben erős mandátumuk legyen a szlovákiai EP-képviselőknek, és

„hallassa hangját az erős és öntudatos Szlovákia egy erős és öntudatos Európában”

– tette hozzá az elnök.

Megjegyezte, hogy a közvélemény-kutatások szerint a lakosok többsége az EU-ban akar élni, látja az EU-tagság előnyeit. Éppen ők azok, akiknek Kiska szerint nem szabad szombaton otthon maradniuk. „Mert, mint láthatjuk, a szélsőségesek mozgósították az erőiket, sok óriásplakátjuk van és aktívak egész Szlovákiában. Nem hagyhatjuk ellopni a mi Európánkat” – figyelmeztetett az elnök. Hozzátette, meggyőződése, hogy a szülőföld, a haza szeretete nem zárja ki azt, hogy az ember meggyőződéses európai polgár legyen.

„Minden választáskor sok új embert, új pártot látunk, fontos, hogy minden szavazáskor tudjunk meg minél többet a jelöltekről, az újakról is, akik éppen akkor lépnek a politika színpadára. Nem az ígéretek, hanem az alapján kell szavazni, mit tettek az országért, a régióért, a városért. Ez a legfontosabb”.

Az elnök szombaton kicsit korábban ment szavazni, mint jelezte. Azt mondta, azért, mert ebben a szép, napsütéses időben a családjával szeretné tölteni a napot. „Finom ebédet főzök, aztán állatkertbe viszem a fiamat” – árulta el.