Kiska fellebbezett a meggyanúsítása ellen

2019. december 18. - 09:38 | Belföld

Andrej Kiska volt köztársasági elnök politikai célúnak tartja a hivatalos meggyanúsítását cége, a KTAG adócsalási ügyében.

Kiska fellebbezett a meggyanúsítása ellen
Andrej Kiska (Fotó: TASR)

A rendőrség december elején a cége általi adócsalássorozat megszervezésével gyanúsítja a Za ľudí elnökét. A gyanúsítás még Kiska elnöki kampányának a finanszírozását követő adóleírással függ össze, ő azonban politikai indíttatásúnak véli a gyanúsítást.

A gyanúsítás ellen panaszt emeltek még a múlt héten, erősítette meg az Aktuality.sk-nak Kiska ügyvédje, Daniel Lipšic, aki egyúttal kikérte azt a szakértői véleményt, amelyre a gyanúsításban is hivatkoznak, de a részleteit nem ismerik. Lipšic azt mondta, hogy a gyanúsítás elleni panaszukat azt követően tudják indokolni, hogy látták a szakvéleményt.

A rendőrségi eljárás azzal függ össze, hogy Kiska KTAG nevű cége fizette elnöki kampányát a 2013-as és a 2014-es évben, majd ezeket a kiadásokat berakta a könyvelésébe, és ennek nyomán mintegy 150 ezer euró adót igényelt vissza.

Egy 2014-es adóellenőrzés viszont rámutatott, hogy az Andrej Kiska nevének propagálására fordított pénzt indokolatlanul írták le az adóalapból, és nem ismerték el az ilyesfajta brandépítés jogosságát a cég kiadásai kapcsán, márpedig 146 ezer eurónyi adó visszaigénylését ezzel magyarázták. Az adót ez alapján nem is térítették vissza számára, a rendőrség viszont már magát a visszatérítés kérvényezését bűnténynek minősítette.

(Aktuality.sk)