Kiska friss posztjával erősíti a gyanút, de a németek még Szlovákiánál is biztosabbak abban, hogy a kormánygépünkkel hurcolták ki az EU-ból a vietnamit!

2022. november 7. - 10:59 | Belföld

Maroš Žilinka főügyész legutóbb tavaly márciusban foglalt állást az ügyben, mikor azt mondta, a bizonyítékok nem igazolták, hogy a szlovákiai szervek tudatosan részt vettek a vietnami állampolgár elrablásában. Eközben a németek sem állítják, hogy tudatos volt a cselekmény, csak azt, hogy megtörtént. Tehát hogy szlovák kormánygéppel vitték ki az EU-ból Trinh Xuan Thanh vietnami vállalkozót. Mindeközben viszont néhány körülmény meglehetősen gyanús és arra enged következtetni, hogy a Robert Kaliňák vezette akkori belügyminisztérium tudhatott erről, és Andrej Kiska friss posztja is erősíti a gyanút.

Kiska friss posztjával erősíti a gyanút, de a németek még Szlovákiánál is biztosabbak abban, hogy a kormánygépünkkel hurcolták ki az EU-ból a vietnamit!
Robert Kaliňák és To Nam vietnami miniszter - archív felvétel (TASR)
  • Trinh Xuan Thanh vietnami vállalkozót és az ottani kommunista párt volt tisztviselőjét a gyanú szerint 2017 júliusában hurcolták Németországból Vietnamba. A férfi menedékjogért folyamodott Németországban, és a német hatóságok védelme alatt állt. Németország a nemzetközi jog Vietnám általi megsértésének gyanújával indított eljárást, és vizsgálja az ún. szlovák nyomot, illetve azt a lehetőséget is, hogy a szlovák kormánygépet használták fel az emberrablásra.
  • A szlovák kormány különgépét 2017. július 26-án vette igénybe a vietnami nagykövetség, és fennállt a gyanú, hogy ezen csempészték ki a schengeni zónából Trinh Xuan Thanh vietnami vállalkozót, akit hazájában bíróság elé akartak állítani. Robert Kaliňák korábbi belügyminiszter volt az, aki 2017 nyarán fogadta a vietnami delegációt, és kölcsönadta számukra a szlovák kormány különgépét.

Németországban ma már egy jogerős ítéletben is szerepel az útvonal Pozsonyon keresztül, ezt nem kérdőjelezik meg, hanem tényként kezelik. Korábban egy vietnamit, Hai Long N.-t négy év börtönre ítélték az emberrablásban való részvételért, és abban az ítéletben szerepel a konkrét útvonal is.

Hétfőn egy újabb tanúvalomással erősíthetik meg mindezt egy másik eljárásban, ami ott folyik. A berlini bíróságon ma hallgatják meg Anh Tu L.-t, aki a bíróság szerint az emberrablók egyike volt, akik a német főváros Tiergarten nevű parkjában 2017-ben elhurcolták Trinh Xuan Thanhot, majd autóval egészen a pozsonyi Bôrik hotelig hozták.

A 32 éves vádlott a vád felolvasása után a tárgyalás megszakítását kérte, hogy konzultálhasson ügyvédeivel. Egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy tagadná ezt. Petra Schlagenhauf, a vietnami vállalkozó ügyvédje szerint Anh Tu szerint nem igaz a teljes vádirat, elsősorban az a része, hogy ő közvetlenül részt vett volna az emberrablásban. Anh Tu-t öt év börtön fenyegeti.

A bírók figyelmeztették Anh Tu-t, hogy a vallomásával magának is árthat, és ha a bizonyítási eljárás később igazolja, hogy csak részleges vallomást tett, akkor súlyosabban is büntethetik. Anh Tu vallomása hétfőn hangozhat el.

Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen bizonyítékokat sikerült a német nyomozóknak felsorakoztatniuk, Schlagenhauf szerint viszont új információk is elhangzanak majd, amelyek ahhoz vezethetnek, hogy Szlovákiában is újraindítsák a nyomozást.

A rendőrségi nyomozás nemcsak azt derítette ki, hogy a vietnami vállalkozót Szlovákián keresztül hurcolták ki az EU-ból, de az is nyilvánvaló számukra, hogy ez a kormány gépén történt, melyen a vietnami delegációt szállították, élén a vietnami közbiztonsági miniszterrel, To Nammal.

To Nam akkoriban csak egy rövid találkát ejtett meg Robert Kaliňákkal a Bôrik hotelben, és az is ismert, hogy a lengyel hatóságok számára a légtérhasználati kérvényben azt közölték, hogy Kaliňák is rajta van a Moszkvába tartó gépen.

Soňa Juríčková ügyésznő egyelőre még csak nem is kezdeményezett olyan eljárást, melynek Kaliňák is a részese lenne. Žilinka tavaly azzal is érvelt, hogy annak ténye, hogy a kormány különgépe felszállt a vietnami delegációval, még nem bizonyítja, hogy azon a gépen egy elhurcolt vietnami is volt, és szerinte a német hatóságok még azt sem derítették fel, hogy Thanh hogyan hagyta el Németországot.

Az elrabolt vállalkozó ügyvédje szerint viszont a német hatóságok szerint semmi kétség nem fér hozzá, hogy Szlovákia is az útvonal része volt. Ami nem világos szerintük sem egyelőre, hogy a szlovák hatóságokat is átverték a vietnamiak, vagy a beleegyezésükkel történt.

Schlagenhauf szerint az Anh Tu-val folytatott eljárás során is bizonyítást nyer, hogy Thanh járt a pozsonyi Bôrik hotelban.

Az ügy zavart keltett a szlovák-vietnami viszonyokban, amikor viszont fény derült rá, már nem Kaliňák, hanem Denisa Saková (Smer-SD/Hlas-SD) volt a belügyminiszter és ő kijelentette, hogy ez nem Szlovákia, mint inkább Vietnam problémája. Másképp látta ezt akkor Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter és államtitkára, Mária Kolíková is.

A belügyminisztériumi inspekció, amely akkoriban a nyomozást vezette, közölte a SME-vel, hogy minden új információt megvizsgálnak. Nyáron közölték, hogy arra kérték a német főügyészséget, hogy hallgathassák ki az elítélt vietnamit, azóta a jogsegélykérelemmel kapcsolatos válaszra várnak. Az ügyészség pedig Vietnamtól vár választ.

Andrej Kiska volt köztársasági elnök hétfőn egy részletet közölt újonnan megjelenő könyvéből, melyben azt sejteti, hogy már néhány nappal az emberrablás után beszélt neki róla az egyik testőre, akinek pedig a kollégái számoltak be róla. Éppen a szlovák közjogi méltóságok védelmét ellátó hivatal embereinek tűnt gyanúsnak néhány részlet azon a bizonyos estén.

"Eljött utánam és azt mondta, tájékoztatni akar róla, mi történt" - írja Kiska a Facebookon. Hozzátette, akkor még nem álltak rendelkezésre azok az információk, amelyek ma, és rögtön az jutott eszébe, hogy vajon kit kéne, hívni, mit kéne cselekedni. "A belügyminisztérium az övék, a SIS az övék, a rendőrkapitány az övék. A teljes hatalom a Smeré volt. Úgy döntöttem, várok. Később derültek ki a részletek" - húzta alá.

Ír arról is, hogy Robert Fico akkori kormányfő arra kérte, nevezze ki vietnami tanácsadóját nagykövetnek. Quangot eközben összekötőként tartják számon az emberrablásnál is a szlovák és a vietnami kormány között. "Elhallgattam. Fico soha nem kért engem arra, hogy kinevezzem az ismerősét. A nagykövetekre emellett a külügyminiszter tesz javaslatot és csak a köztársasági elnökön múlik, hogy jóváhagyja-e. A miniszterelnök személyes hívása szombaton délelőtt kimondottan furcsa volt" - szögezte le.

Íme Kiska teljes bejegyzése:

(SME/pararmeter)